Στους 41 βαθμούς η θερμοκρασία στα δυτικά. Ενισχυμένο μελτέμι στο Αιγαίο

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος

Πεντέλη – ΕΑΑ, Κυριακή 11 Αυγούστου 2019, 18:00

 

Τους 41 βαθμούς Κελσίου πλησίασε η θερμοκρασία το μεσημέρι της Κυριακής 11 Αυγούστου 2019 στα δυτικά ηπειρωτικά. Όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στον πίνακα που παρουσιάζει τους 8 σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr με τις υψηλότερες θερμοκρασίες, και οι 8 σταθμοί βρίσκονται στη δυτική ηπειρωτική χώρα.

Παράλληλα, ενισχυμένο ήταν το μελτέμι στο Αιγαίο. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί με τις ισχυρότερες ριπές ανέμου. Η ισχυρότερη ριπή έως τις 18:00 ώρα Ελλάδος ήταν ίση με 111 χλμ/ώρα και καταγράφηκε στην Παξιμάδα Καρύστου.

Υψηλές μέγιστες  θερμοκρασίες και τοπικά ακραίος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών την Κυριακή 11/08/2019

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβαρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη, Κυριακή 11 Αυγούστου 2019, 09:30

 

Πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες και αυξημένο αίσθημα δυσφορίας αναμένεται για την Κυριακή 11/08, πρωτίστως στα δυτικά ηπειρωτικά και δευτερευόντως στη Θεσσαλία και Μακεδονία. Στο Χάρτη 1 παρουσιάζεται τόσο το αίσθημα δυσφορίας (με πορτοκαλί και κόκκινο οι περιοχές όπου αναμένεται αυξημένο αίσθημα δυσφορίας)  όσο και οι μέγιστες θερμοκρασίες σε επιλεγμένες πόλεις το μεσημέρι της Κυριακής 11/08.

 

Χάρτης 1. Αίσθημα δυσφορίας και μέγιστες θερμοκρασίες το μεσημέρι της Κυριακής 11/08

Το μελτέμι στο Αιγαίο θα φτάνει τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ. Στο Χάρτη 2 σημειώνονται οι περιοχές όπου η ένταση του ανέμου θα ξεπερνά τα 7 μποφόρ. Το ενισχυμένο μελτέμι θα έχει ως αποτέλεσμα αφενός την μείωση του βαθμού δυσφορίας και αφετέρου  την αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών στις περιοχές που επηρεάζει (Αιγαίο - Ανατολική Στερεά  - Ανατολική  Πελοπόννησο).

 

Χάρτης 2. Περιοχές όπου η ένταση των ανέμων θα ξεπερνά τα 7 μποφόρ

Πολύ υψηλός έως ακραίος κατά τόπους θα είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών κατά κύριο λόγο στην Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο και το Αιγαίο. Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζεται ο δείκτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το μεσημέρι της Κυριακής 11/08. Με πορτοκαλί και κόκκινα χρώματα φαίνονται οι περιοχές με πολύ υψηλή και ακραία επικινδυνότητα.

 

Χάρτης 3. Δείκτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το μεσημέρι της Κυριακής 11/08

Οι πυρο-μετεωρολογικοί δείκτες υπολογίζονται επιχειρησιακά στα πλαίσια του διακρατικού ερευνητικού έργου INTERREG-BALKAN-MEDITERRANEAN 2014-2020-DISARM (Drought and fIreobServatory and eArly waRning systeM), με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους των συμμετεχόντων κρατών.

Δείτε τη σελίδα του DISARM πατώντας εδώ. Ακολουθήστε τη σελίδα του DISARM στο Facebook πατώντας εδώ.

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου