Ο Ζήνων όπως φάνηκε από τον δορυφόρο Sentinel-2

Αρκετά τα προβλήματα από το πέρασμα του Ζήνωνα

Στο παρακάτω γράφημα βλέπετε την εκτιμώμενη πορεία που είχε το βαρομετρικό χαμηλό με τροπικά χαρακτηριστικά "Ζήνων" χθες και σήμερα τα ξημερώματα στη Δυτική Ελλάδα. Οι ταχύτητες των ανέμων στις δυτικές ακτές της Κεφαλονιάς και Λευκάδας παρέμειναν για αρκετές ώρες πάνω από 80 km/h με ριπές πάνω από 100 km/h (όριο τροπικών υφέσεων 63 km/h). Στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία τα κυριότερα προβλήματα σημειώθηκαν λόγω ανόδου της στάθμης της θάλασσας (storm surge), καθώς ο Ζήνων βάθυνε κάτω από 1000 hPa πριν εισέλθει στον Πατραϊκό κόλπο.

Οι δορυφορικές εικόνες που συλλέξαμε και επεξεργαστήκαμε στο Meteo.gr το τελευταίο διήμερο φαίνονται στο παρακάτω βίντεο:

Επιμέλεια - συλλογή δεδομένων: Σταύρος Ντάφης

------------------------------------------

7η ημέρα κακοκαιρίας-o εξασθενημένος Ζήνων κινείται ανατολικά

Τελευταία ημέρα της πολύ σημαντικής κακοκαιρίας που επηρέασε τη χώρα μας η Κυριακή 19/11, με βροχές από τις πρωινές ώρες κυρίως σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, από τη διέλευση του εξασθενημένου πλέον Ζήνωνα ο οποίος μέχρι το μεσημέρι θα επηρεάσει την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες και στη συνέχεα τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου και περιοχές της Θράκης. Βροχές αναμένονται από το μεσημέρι στο Ιόνιο και στη Δυτική Ελλάδα.

Τα τρία παρακάτω διαγράμματα απεικονίζουν την μεταβολή της πίεσης, της ταχύτητας του ανέμου και ης βροχής στο σταθμό μας στο Αιτωλικό,όπου διακρίνεται καθαρά η πτώση της πίεσης όσο πλησίαζε ο Ζήνων καθώς και η άνοδός της στη συνέχεια, ενώ πολύ ενισχυμένοι ήταν οι άνεμοι όσο ο Ζήνων πλησίαζε, με ριπές στα 70 km/h, νηνεμία όταν το "μάτι του Ζήνωνα βρέθηκε πάνω από την περιοχή με εκ νέου ισχυρούς ανέμους όπως ο Ζήνων μετακινήθηκε ανατολικά. Παρόμοια συμπεριφορά παρουσιάζει και το διάγραμμα της βροχής.

Ο παρακάτω χάρτης παρουσιάζει τις βροχές που προβλέπονται το βράδυ της Κυριακής 19/11 στη χώρα μας.  


      

Βροχές αναμένονται και τη Δευτέρα 20/11, κυρίως στη Θράκη, στα νησιά του Α. Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Αναφορές έντονων φαινομένων μέσω της υπηρεσίας METEONOW είναι πολύ χρήσιμες σε όλους μας, για την παρακολούθηση της εξέλιξης τους. Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε ΕΔΩ.

Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή στο κινητό σας με λειτουργικό android από εδώ: https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.meteo.now

και σε λειτουργικο iOS από εδώ: https://itunes.apple.com/us/app/meteo-now/id1158804992?mt=8

 

Κ. Λαγουβάρδος-Β. Κοτρώνη-Σ. Ντάφης

ΕΑΑ – Πεντέλη, Κυριακή 19/11/2017,  Ώρα: 08:30 (ανανέωση 17:00)

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου