40 χρόνια από τον πρώτο Ευρωπαϊκό Μετεωρολογικό δορυφόρο

Συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες 40 ακριβώς χρόνια από την εκτόξευση του πρώτου ευρωπαϊκού μετεωρολογικού δορυφόρου (METEOSAT-1) και την λήψη της πρώτης φωτογραφίας  που έστειλε.

 Ο METEOSAT-1 εκτοξεύθηκε στις 23/11 του 1977. Ηταν γεωστάσιμος δορυφόρος , δηλαδή πετώντας σε ένα ύψος περίπου 36.000 χλμ. περιστρεφόταν μαζί με τη Γη και «έβλεπε» συνεχώς την ίδια περιοχή. Η πρώτη φωτογραφία λήφθηκε στις 9 Δεκεμβρίου του 1977, με την Ελλάδα καλυμμένη από σύννεφα.

Μπορεί με τη σημερινή τεχνολογία τα όργανα που διέθετε ο συγκεκριμένος δορυφόρος να μοιάζουν «πρωτόγονα»,  όμως για την εποχή τους ήταν τα πιο προηγμένα. Για παράδειγμα, ήταν ο πρώτος μετεωρολογικός δορυφόρος που διέθετε ειδικό φασματικό κανάλι για τους υδρατμούς. Συνολικά είχε 3 φασματικά κανάλια (ορατό, υπέρυθρο, υδρατμών).

Το πιο σημαντικό όμως επίτευγμα που σχετίζεται με τον συγκεκριμένο δορυφόρο είναι ότι με αυτόν μπήκαν οι βάσεις της συνεργασίας των ευρωπαϊκών κρατών στο κομμάτι της δορυφορικής Μετεωρολογίας. Λίγα χρόνια μετά (το 1986) και αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την αξιοποίηση των Μετεωρολογικών Δορυφόρων (ΕUMETSAT)  μέλος της οποίας είναι και η χώρα μας.

Ο ΜΕΤΕΟSAT-1 «έζησε» δύο περίπου χρόνια και στη συνέχεια εκτοξεύτηκε ο ΜETEOSAT-2.  Και οι δύο αυτοί δορυφόροι ήταν η πρώτη γενιά Μeteosat. Σήμερα η ΕUMETSAT έχει ήδη εκτοξεύσει τον METEOSAT-11 ο οποίος λειτουργεί επιχειρησιακά και καλύπτει την Ευρώπη και την Αφρική. Αυτός ανήκει στη δεύτερη γενιά Meteosat και έχει 12 φασματικά κανάλια.

Μάλιστα η ΕUMETSAT έχει ήδη σχεδιάσει και προγραμματίζεται για το 2021 η εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου Μeteosat τρίτης γενιάς (Meteosat third generation MTG). Oι δυνατότητες που θα έχουν οι νέοι δορυφόροι θα ξεπερνούν κατά πολύ εκείνες των σημερινών. Σχεδιάζεται να έχουν 20 φασματικά κανάλια, θα διαθέτουν σύστημα καταγραφής των αστραπών/κεραυνών, θα στέλνουν εικόνα της Ευρώπης κάθε 2,5 λεπτά, δηλαδή στο μισό χρόνο από το σημερινό Μeteosat και έντεκα φορές πιο γρήγορα από τον MΕΤΕΟSAT-1 σαράντα χρόνια πριν.

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου