To πρώτο 40ρι της χρονιάς

Υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν την Τρίτη 17 Ιουλίου σε μεγάλο μέρος της χώρας. Για πρώτη φορά φέτος η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς σε σταθμό του ΕΑΑ/meteo.gr, και πιο συγκεκριμένα στην Αυλίδα. Οι 8 υψηλότερες θερμοκρασίες της ημέρας δίνονται στον παρακάτω πίνακα:

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η δασική πυρκαγιά της Σητείας από το διάστημα

Την Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018 ξέσπασε δασική πυρκαγιά στην περιοχή Αχλάδια της Σητείας, στην Ανατολική Κρήτη. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας χρειάστηκαν 3 ημέρες για την πλήρη κατάσβεσή και δυστυχώς πάνω από 1.300 στρέμματα καλλιεργειών και δασικής έκτασης έγιναν στάχτη, ενώ αρκετά άγρια και οικόσιτα ζώα κάηκαν.

Ο δορυφόρος Sentinel-2 πέρασε πάνω από την Ανατολική Κρήτη το μεσημέρι της 12ης Ιουλίου σε ύψος περί τα 786 km και κατέγραψε την περιοχή που αποτεφρώθηκε (Εικόνα 1). Στην εικόνα μάλιστα παρατηρείτε τις φλόγες και τον καπνό που είχαν νοτιοδυτική κατεύθυνση καθώς έπνεε στην περιοχή ισχυρό μελτέμι.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με τον Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), αναπτύσσουν εξειδικευμένο σύστημα πρόγνωσης εξάπλωσης πυρκαγιάς για την Ελλάδα, για το οποίο μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατώντας εδώ.

 

Εικόνα 1. Ψευδοχρωματισμός δορυφορικής εικόνας από ύψος περίπου 786 km πάνω από την Ανατολική Κρήτη στις 12 Ιουλίου 2018.

 

Στ. Ντάφης, ΕΑΑ-Πεντέλη

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου