rss twitter Επισκευτείτε την σελίδα μας στο facebook

Ο πιο θερμός Μάρτιος στην ιστορία

Ο περασμένος Μάρτιος ήταν ο θερμότερος από τότε που άρχισε η καταγραφή θερμοκρασιών το 1880. Η μέση θερμοκρασία του Μαρτίου ήταν 13,6 βαθμοί Κελσίου, υψηλότερη κατά 0,85 βαθμούς από το μέσο όρο για τον 20ο αιώνα, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ωκεανικής και Ατμοσφαιρικής Υπηρεσίας (ΝΟΑΑ) των Ηνωμένων Πολιτειών. «Η θερμοκρασία για το Μάρτιο ήταν η υψηλότερη για την περίοδο 1880-2015, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2010 κατά 0,05 βαθμούς Κελσίου», αναφέρει η έκθεση της ΝΟΑΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2014 ήταν το πιο θερμό καταγεγραμμένο έτος στην ιστορία, ενώ οι πρώτοι τρεις μήνες του 2015 συνολικά είχαν υψηλότερη θερμοκρασία από το μέσο όρο του 20ου αιώνα κατά 0,82 βαθμούς Κελσίου, δείχνοντας πως το 2015 έχει τάση να σπάσει το αρνητικό ρεκόρ του 2014. Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η υπερθέρμανση οφείλεται στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα ορυκτά καύσιμα, οδηγώντας μεταξύ άλλων στο λιώσιμο των πάγων και την αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Εξάλλου τον περασμένο Μάρτιο τα επίπεδα του πάγου της Αρκτικής ήταν τα χαμηλότερα που έχουν καταγραφεί, περίπου 7,2 τοις εκατό κάτω από το μέσο όρο του 1981-2010, σύμφωνα με την έκθεση. Η αφύσικη υπερθέρμανση έχει παρατηρηθεί κυρίως στον Ειρηνικό Ωκεανό και τις περιοχές γύρω του, ενώ αντίθετα οι ανατολικές αμερικάνικες ακτές σημείωσαν νέα ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας για το ξεκίνημα του έτους. Ωστόσο αυτή η περιοχή είναι η μόνη που βίωσε πιο χαμηλές θερμοκρασίες τους περασμένους μήνες, καθώς ολόκληρη η Ασία, η Ευρώπη, η Αφρική και η Αυστραλία είχαν πιο θερμό χειμώνα από το συνηθισμένο. Οι επιστήμονες της ΝΟΑΑ αποδίδουν το φαινόμενο στο συνδυασμό της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και της νέας εμφάνισης του φαινομένου Ελ Νίνιο.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε πριν 23 ώρες

Τα οικονομικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα βγ...

Τα οικονομικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα βγουν πιο σύντομα στην αγορά

Σύμφωνα με νέα μελέτη, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία βρίσκονται πιο κοντά στο να γίνουν οικονομικά προσεγγίσιμα για την πλειονότητα των καταναλωτών, από ό,τι προέβλεπαν οι αρχικές εκτιμήσεις. Το πραγματικό κόστος των μπαταριών λιθίου για ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελεί κάτι σαν βιομηχανικό μυστικό, με τις διάφορες εκτιμήσεις ειδικών να ποικίλουν σημαντικά. Ωστόσο μία συγκεντρωτική μελέτη που συνέκρινε 80 διαφορετικές εκτιμήσεις κόστους που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2007 και 2014, αποκάλυψε πως το πραγματικό κόστος των μπαταριών είναι αρκετά χαμηλότερο από αυτό που πίστευαν οι περισσότεροι αναλυτές ενεργειακής πολιτικής και βιομηχανίας. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα συστήματα μπαταριών που χρησιμοποιούνται από τους κύριους κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων όπως η Tesla και η Nissan, κόστιζε το 2014 300 δολάρια ανά κιλοβατώρα. Αυτό το ποσό είναι χαμηλότερο και από την πιο αισιόδοξη εκτίμηση για το 2015, αλλά και από τις μέσες επίσημες προβλέψεις για το 2020. Εξάλλου το πραγματικό κόστος των μπαταριών αναμένεται να φτάσει τα 230 δολάρια ανά κιλοβατώρα το 2018, σύμφωνα με τη μελέτη. Εάν αυτή η τελευταία εκτίμηση επαληθευτεί, τότε θα έχει επιτευχθεί ένα βήμα ορόσημο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς θα τα καταστήσει ελκυστικά για τους καταναλωτές, ανάλογα και με την τιμή του πετρελαίου. Η μπαταρία αντιπροσωπεύει από το 25 έως και το 50 τοις εκατό του κόστους παραγωγής του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, επομένως μία αρκετά φτηνότερη μπαταρία θα σήμαινε αμέσως ένα οικονομικότερο αυτοκίνητο. Εναλλακτικά, οι κατασκευαστές θα μπορούσαν να διατηρήσουν τις ίδιες τιμές αλλά να προσφέρουν αισθητά μεγαλύτερο εύρος λειτουργίας. Η διάνυση μεγαλύτερης απόστασης αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τους πιθανούς αγοραστές, καθώς η φόρτιση ενός αυτοκινήτου για να καλύψει 450 χιλιόμετρα κοστίζει λιγότερο από 7 ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση το κόστος των μπαταριών σημειώνει πτώση 8 τοις εκατό κάθε χρόνο, ενώ η μαζική παραγωγή αυτοκινήτων που έχουν εξαγγείλει η Tesla και η Nissan μπορεί να επιταχύνει και άλλο αυτήν την πτώση. Επομένως, όταν οι μπαταρίες φτάσουν τιμές κάτω από 150 δολάρια ανά κιλοβατώρα, θα είναι λογικό να δούμε την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου να περνάει σε πρώτη προτεραιότητα για τους καταναλωτές, καταλήγουν οι Μπγιορν Νίκβιστ και Μενς Νίλσον, επικεφαλής της μελέτης.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε πριν 23 ώρες

Δραματική μείωση του πληθυσμού των πτηνώ...

Δραματική μείωση του πληθυσμού των πτηνών στη Φουκουσίμα

Οι αριθμοί των πτηνών στη Φουκουσίμα έχουν σημειώσει δραματική πτώση μετά το πυρηνικό ατύχημα του 2011, σύμφωνα με νέα έρευνα. Επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Τιμ Μουσώ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολάινα ανέλυσε 57 είδη πτηνών της περιοχής και ανακάλυψε πως η μεγάλη πλειοψηφία των πληθυσμών μειώθηκε ως άμεση συνέπεια του ατυχήματος που προκάλεσε ο σεισμός και το τσουνάμι πριν από τέσσερα χρόνια. Μάλιστα ο πληθυσμός ενός συγκεκριμένου είδους, του χελιδονιού Hirundo rustica, μειώθηκε από αρκετές εκατοντάδες σε μόλις μερικές δεκάδες μέσα σε αυτή τη χρονική περίοδο, λόγω της έκθεσης στη ραδιενέργεια. Παρά το γεγονός πως τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην περιοχή έχουν μειωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, αντίθετα οι αρνητικές επιδράσεις του ατυχήματος στα πτηνά επιδεινώνονται. «Παρατηρούμε δραματικές επιπτώσεις τόσο στον πληθυσμό των πτηνών, όσο και στον αριθμό των ειδών που επηρεάζονται. Αυτό σημαίνει ότι έχουν δεχτεί πλήγματα τόσο η βιοποικιλότητα όσο και η αφθονία των πτηνών στις περιοχές με υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας, ακόμα και αν αυτά σταδιακά πέφτουν», δήλωσε ο Μουσώ. Η ερευνητική ομάδα προσπαθεί να προβλέψει τι θα συμβεί στη συνέχεια, συγκρίνοντας την κατάσταση με την αντίστοιχη μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ το 1986. Μία διαφορά που έχει εντοπιστεί είναι ότι στο Τσερνόμπιλ επηρεάστηκαν περισσότερο τα αποδημητικά πουλιά, ενώ στη Φουκουσίμα τα ενδημικά. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διαφορές στις δυνατότητες επιδιόρθωσης του DNA για τα αποδημητικά είδη, ως αποτέλεσμα του χτυπήματος των φτερών τους, γεγονός που μειώνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στον οργανισμό τους και τα καθιστά πιο ευάλωτα στη ραδιενεργή ακτινοβολία.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε πριν 23 ώρες

Ελάχιστες θερμοκρασίες την Παρασκευή 17/...

Ελάχιστες θερμοκρασίες την Παρασκευή 17/04/2015

Ελάχιστες θερμοκρασίες με θετικά πρόσημα σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 17/04/2015, ακόμα και σε ορεινές περιοχές της χώρας μας. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες κατεγράφησαν στις περιοχές: Ασπράγγελοι Ιωαννίνων 0.7 βαθμοί, Καρπενήσι 1.1 βαθμοί, Χ/Κ Καϊμάκτσαλαν 2 βαθμοί, Βωβούσα Ιωαννίνων 2.1 βαθμοί, Αγία Κυριακή Ιωαννίνων 2.4 βαθμοί, Βυτίνα Αρκαδίας 2.9 βαθμοί, Ιωάννινα, Τρίπολη και Τύρια Ιωαννίνων 3 βαθμοί Κελσίου.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν

Επιστράτευση του απλού πηλού για την κατ...

Επιστράτευση του απλού πηλού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Η πρόσληψη και δέσμευση άνθρακα αποτελεί σημαντικό κομμάτι στην προσπάθεια του πλανήτη να διαχειριστεί και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Πολλά υλικά έχουν δοκιμαστεί με σκοπό τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα, όμως τώρα, διεθνής ερευνητική ομάδα υπό την αιγίδα του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας (NTNU) ανακάλυψε ότι ο απλός άργιλος ή πηλός μπορεί να λειτουργήσει εξίσου αποτελεσματικά με πιο προηγμένα υλικά. Ο άργιλος προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με άλλα υλικά, τα οποία μπορεί να είναι πιο ακριβά, δύσκολο να παραχθούν, ή και τοξικά. Μια πιθανή πρακτική μελλοντική χρήση αυτής της ανακάλυψης θα ήταν να συμπεριληφθεί άργιλος σε βιομηχανικά φίλτρα διοξειδίου του άνθρακα. Ένα καλό υλικό για τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως να διαθέτει μεγάλη επιφάνεια και καλή ικανότητα προσρόφησης Επιπλέον πρέπει να είναι σε θέση να προσλαμβάνει CO2 επιλεκτικά πριν από άλλα μόρια, να μη χρειάζεται πολλή ενέργεια για να λειτουργήσει, και να είναι επαναχρησιμοποιήσιμο, φθηνό και φιλικό προς το περιβάλλον. Ορισμένα ορυκτά αργίλου πληρούν αυτά τα κριτήρια, ιδιαίτερα οι σμηκτίτες, μια ομάδα ορυκτών αργίλου που διογκώνονται όταν έρχονται σε επαφή με το νερό. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν συνθετικό σμηκτίτη στα πειράματά τους, καθώς η κατασκευή τεχνητού πηλού είναι σχετικά ανέξοδη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το διοξείδιο του άνθρακα σε αέρια μορφή δημιουργεί ενώσεις με το σμηκτίτη, κυρίως χάρις στην έντονη δράση των ιόντων της επιφάνειάς του. Συγκεκριμένα ένας σμηκτίτης αργίλου με την ονομασία φθοροεκτορίτης λιθίου μπορεί να διατηρήσει CO2 σε θερμοκρασίες μέχρι 35 βαθμούς Κελσίου σε πίεση περιβάλλοντος. Το CO2 που συλλαμβάνεται από τον πηλό απελευθερώνεται όταν θερμαίνεται σε θερμοκρασίες πάνω από αυτό το όριο, γεγονός που επιτρέπει τον έλεγχο της δέσμευσης του CO2. «Τα πειράματά μας δείχνουν ότι αυτό το είδος του σμηκτίτη μπορεί να συλλάβει και να διατηρήσει τόσο το διοξείδιο του άνθρακα όσο και άλλα υλικά που έχουν μελετηθεί για τον σκοπό αυτό», δήλωσε ο Γιον Όττο Φόσουμ, επικεφαλής της έρευνας.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν

Οι ωκεανοί χρειάζονται χίλια χρόνια για ...

Οι ωκεανοί χρειάζονται χίλια χρόνια για να ανακάμψουν από την κλιματική αλλαγή

Την προηγούμενη φορά που μία κλιματική αλλαγή μείωσε τα επίπεδα οξυγόνων στους ωκεανούς και αποδεκάτισε ένα ευρύ φάσμα της ζωής του βυθού, τα οικοσυστήματα χρειάστηκαν περίπου χίλια χρόνια για να ανακάμψουν, σύμφωνα με νέα μελέτη που προσφέρει σύγκριση για τις συνέπειες τις σύγχρονης παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Η έρευνα του Πανεπιστημίου Ντέιβις στην Καλιφόρνια αποκάλυψε πως η ανάκαμψη των βιολογικών κοινοτήτων των βυθών από την τελευταία περίοδο των παγετώνων ήταν πολύ πιο αργή και σκληρή από ό,τι προηγουμένως πίστευαν οι επιστήμονες. Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά την ανάλυση ενός πυρήνα θαλάσσιων ιζημάτων διαμέτρου δέκα μέτρων, τα οποία εξάχθηκαν από τα ανοιχτά της νότιας Καλιφόρνια και περιείχαν περισσότερα από 5.000 απολιθώματα με ηλικία έως και 13.000 ετών. «Η ανάκαμψη δε συμβαίνει σε κλίμακα αιώνα αλλά χιλιετίας», δήλωσε η Σάρα Μόφιτ, επικεφαλής της μελέτης. «Εάν δούμε στο εγγύς μέλλον παρόμοια δραματική μείωση του οξυγόνου στα βάθη των ωκεανών, δε θα συμβεί ανάκαμψη για εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια», πρόσθεσε. Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη καταγράψει μειώσεις των επιπέδων διαλυμένου οξυγόνου σε ορισμένες περιοχές των ωκεανών της Γης. Τέτοιες συνθήκες υποξίας μπορούν να εξαπλωθούν, καθώς η θερμοκρασία των ωκεανών αυξάνεται και οι κύκλοι που μεταφέρουν οξυγόνο σε βαθύτερες περιοχές διακόπτονται. Οι κλιματικές αλλαγές που απεικονίζονται στη μελέτη προέκυψαν από φυσικούς κύκλους της τροχιάς της Γης από τον Ήλιο και η μείωση του οξυγόνου που ακολούθησε ήταν πιο ακραία από αυτές που έχουν συμβεί στη σύγχρονη εποχή. Ωστόσο, αυτές οι απότομες διακυμάνσεις προσφέρουν μια συγκριτική ματιά στη διάρκεια των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τη Μόφιτ.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν

45 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεω...

45 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων χάθηκαν το 2013

Νέοι χάρτες υψηλής ανάλυσης από δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν πως ο πλανήτης έχασε σχεδόν 45 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων το 2013, μία επιφάνεια διπλάσιου μεγέθους από την Πορτογαλία, λόγω πυρκαγιών, αποψίλωσης και ανάπτυξης. Οι χάρτες δημιουργήθηκαν συνδυάζοντας περισσότερες από 400.000 εικόνες του δορυφόρου Landsat της NASA, μετά από συνεργασία του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ και της Google. Το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό του 34 τοις εκατό των απωλειών έλαβε χώρα στη Ρωσία και τον Καναδά, που έχασαν 10,6 και 6,2 εκατομμύρια στρέμματα αντίστοιχα. Μεγάλες απώλειες σημείωσαν επίσης η Βραζιλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδονησία. Οι απώλειες αυτές οφείλονται κατά κύριο λόγο στις πυρκαγιές μεγάλης κλίμακας που κατέστρεψαν μεγάλα κομμάτια των βόρειων αρκτικών τους δασών. Η συχνότητα των πυρκαγιών αυξάνεται με την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Όμως καθώς καίγονται τα δάση απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες άνθρακα στην ατμόσφαιρα, επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και σχηματίζοντας ένα φαύλο κύκλο. Οι απώλειες των δασικών εκτάσεων χωρίζονται σε μόνιμες και κυκλικές. Οι μόνιμες οφείλονται σε ανθρώπινες δραστηριότητες που αποψιλώνουν τα δάση για λόγους καλλιεργειών και οδικής ή πολεοδομικής ανάπτυξης, και είναι μη αναστρέψιμες. Οι κυκλικές απώλειες, όπως αυτές από φωτιές, υλοτομία, συγκομιδή καρπών και φυσικούς θανάτους δέντρων είναι αναστρέψιμες, αλλά μπορούν να χρειαστούν αρκετές δεκαετίες για να ανακάμψουν. Σε κάθε περίπτωση, η απώλεια δασικών εκτάσεων αρκετά μεγαλύτερης επιφάνειας από ολόκληρη την έκταση της Ελλάδας κάθε χρόνο έχει πολλαπλές και πολυεπίπεδες αρνητικές συνέπειες στο παγκόσμιο κλίμα και όχι μόνο στα τοπικά οικοσυστήματα.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν

 • ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ: 25°C, 3 μποφόρ B, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΑΘΗΝΑ - ΚΕΝΤΡΟ: 24°C, 3 μποφόρ B, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ: 12°C, 5 μποφόρ BA, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΑΡΓΟΣ: 23°C, 2 μποφόρ BA, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΑΡΤΑ: 22°C, 4 μποφόρ ΝΔ, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΒΟΛΟΣ: 17°C, 3 μποφόρ BA, ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΖΑΚΥΝΘΟΣ: 20°C, 3 μποφόρ B, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: 24°C, 3 μποφόρ BA, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 17°C, 4 μποφόρ ΒΔ, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ: 19°C, 3 μποφόρ ΝΔ, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΒΑΛΑ: 15°C, 4 μποφόρ NA, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ: 25°C, 4 μποφόρ N, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗ: 19°C, 3 μποφόρ BA, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΕΑ - ΤΖΙΑ: 22°C, 4 μποφόρ B, ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΕΡΚΥΡΑ: 21°C, 4 μποφόρ ΒΔ, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΚΟΖΑΝΗ: 18°C, 2 μποφόρ BA, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΣ: 21°C, 3 μποφόρ B, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΚΥΘΗΡΑ: 21°C, 4 μποφόρ BA, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΚΩΣ: 21°C, 4 μποφόρ NA, ΚΑΘΑΡΟΣ ΛΑΜΙΑ: 20°C, 4 μποφόρ Α, ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΛΑΡΙΣΑ: 19°C, 4 μποφόρ Α, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΛΗΜΝΟΣ: 13°C, 7 μποφόρ BA, ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ: 22°C, 2 μποφόρ Δ, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ: 19°C, 3 μποφόρ B, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ: 22°C, 3 μποφόρ N, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΝΑΞΟΣ: 22°C, 2 μποφόρ B, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΑΡΟΣ: 21°C, 3 μποφόρ B, ΚΑΘΑΡΟΣ ΠΑΤΡΑ: 21°C, 3 μποφόρ ΒΔ, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ: 12°C, 2 μποφόρ NA, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟ: 23°C, 2 μποφόρ B, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΡΟΔΟΣ: 21°C, 5 μποφόρ NA, ΚΑΘΑΡΟΣ ΣΑΜΟΣ: 21°C, 5 μποφόρ N, ΚΑΘΑΡΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: 21°C, 2 μποφόρ Δ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΣΚΥΡΟΣ: 16°C, 5 μποφόρ BA, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗ: 22°C, 3 μποφόρ ΝΔ, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΦΛΩΡΙΝΑ: 8°C, 3 μποφόρ B, ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΧΑΛΚΙΔΑ: 19°C, 4 μποφόρ B, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΧΑΝΙΑ: 22°C, 3 μποφόρ B, ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΧΙΟΣ: 21°C, 4 μποφόρ N, ΚΑΘΑΡΟΣ Χάρτες επικράτειας για όλες τις ώρες πρόγνωσης
 • Παρατηρήσεις καιρού από τους σταθμούς Αττικής
 • Παρατηρήσεις καιρού από τους σταθμούς Κεντρικής Ελλάδος
 • Κολινδρός Πιερίας METEONET
  Αραιή συννεφιά με την θερμοκρασία στους 15 βαθμούς.

  Καταχωρήθηκε πριν 2 ώρες
  ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

  Κολινδρός Πιερίας METEONET
  Συννεφιά με την θερμοκρασία στους 14 βαθμούς.

  Καταχωρήθηκε χθές
  ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

  Κολινδρός Πιερίας METEONET
  Αίθριος καιρός με την θερμοκρασία στους 15 βαθμούς.

  Καταχωρήθηκε 3 μέρες πριν
  ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

  Κολινδρός Πιερίας METEONET
  Αίθριος καιρός με την θερμοκρασία στους 18 βαθμούς.

  Καταχωρήθηκε 5 μέρες πριν
  ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

  ΔΟΪΡΑΝΗ Ν.ΚΙΛΚΙΣ-ΑΙΘΡΙΟΣ METEONET
  Αίθριος και ο σημερινός καιρός στην περιοχή της δοϊρανης του νομούς κιλκις,με την θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα στους 19,1 βαθμούς με την υγρασία στο 64%, οι άνεμοι ασθενείς εως μέτριοι απο βόρειες διευθύνσεις

  Καταχωρήθηκε 6 μέρες πριν
  ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

 • UV map of Greece ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗ ΚΑΡΠΑΘΙΟ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑ ΗΠΕΙΡΟΣ- ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - ΑΝΑΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΕΣΠΩΝ ΒΟΡΕΙΑ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ
Γενική πρόγνωση καιρού για Κυριακή 19-4-2015

Λίγες νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα αυξηθούν δίνοντας σποραδικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως σε ορεινά τμήματα, και πτώση της θερμοκρασίας στα κεντρικά και βόρεια, περιμένουμε την Κυριακή 19 Απριλίου 2015.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 18 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από 8 έως 20 στη Βόρεια Ελλάδα, από 8 έως 23 βαθμούς στην Ήπειρο και στην Κεντρική Ελλάδα, από 10 έως 24 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από15 έως 24 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ, και τοπικά στα βόρεια πελάγη σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ και τοπικά στα βόρεια πελάγη μέτριοι έως ισχυροί 5 με 6 μποφόρ.

Τοπικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα παροδικής βροχής ή καταιγίδας μετά το μεσημέρι, κυρίως στα ορεινά, περιμένουμε την Κυριακή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 24 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 5 μποφόρ, και τοπικά στα ανατολικά ισχυροί 6 μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα αυξηθούν, με πιθανότητα παροδικής βροχής ή καταιγίδας μετά το μεσημέρι, κυρίως στα ορεινά, περιμένουμε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 20 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν βορειοδυτικοί σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι, 4 με 5 μποφόρ.

ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ: SpellCast Feeds logo
Καταχωρήθηκε: πριν 23 ώρες
ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 - ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 - ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Ενημέρωση
ΑΡΘΡΑ
Συμβουλές αντιμετώπισης κεραυνών, το φαινόμενο της ομίχλης, οδηγίες προστασίας από τον ήλιο κ.α.
ΑΤΛΑΝΤΑΣ ΝΕΦΩΝ
Φωτογραφικός άτλαντας και περιγραφή όλων των τύπων νεφών
ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Μηνιαία μετεωρολογικά δελτία, αναφορές μεγίστων και ελαχίστων θερμοκρασιών, κλιματικά δεδομένα για πόλεις της Ελλάδας κ.α.
ΚΑΙΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Το meteo.gr κατέγραψε τα έντονα καιρικά επεισόδια που επηρέασαν την χώρα μας από το 2001 και μετά.
ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ
Θησαυρός μετεωρολογικών όρων, όπως βαρομετρικό χαμηλό, αντικυκλώνας, αεροχείμαρρος κ.α.
ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Υπολογισμός ανατολής, δύσης και διάρκειας ημέρας, μετατροπέας ανέμου και Θερμοκρασίας
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην ενότητα αυτή παρουσιάζουμε θέματα γενικότερης αστρονομίας αλλά και κάποια θέματα που σχετίζονται με τον καιρό στους πλανήτες.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΣΗΜΕΙΟΥ
Επιλογή σημείου πρόγνωσης με γεωγραφικές συντεταγμένες.
24°
φωτορεαλιστική πρόγνωση για: σήμερα
Κυριακή 19/04/2015
Ώρα: 15:00
17°
Χάρτης METEONET Χάρτης UV
Ιστιοπλοϊκοί χάρτες Πρόγνωση Ύψους Κύματος
Χάρτης Κεραυνών Κάμερες Πεντέλης
Χάρτης Αττικής Χάρτης Ευρώπης
Bing Maps Εργαλεία
ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ 13:36 ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΦΛΩΡΙΝΑ 8°C
ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ 10°C
ΣΟΥΦΛΙ 11°C
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 11°C
ΚΗΠΟΙ ΕΒΡΟΥ 11°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΓΕΡΓΕΡΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 28°C
ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ 27°C
Αγ. ΒΑΡΒΑΡΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ... 27°C
ΚΙΣΣΑΜΟΣ 27°C
ΚΑΣΤΕΛΛΙ 26°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 04/2015 ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 02/2015
κλικ για δείτε: ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ κλικ για δείτε: ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 04/2015 κλικ για δείτε: ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 02/2015
ΣΑΝ ΣHΜΕΡΑ
1984: Ισχυρές βροχοπτώσεις και χιόνια στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων πριν 4 ώρες Η310513