Ισχυρές βροχές και καταιγίδες εκδηλώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 19 Σεπτεμβρίου

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης
Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019, 23:50 

Το ψυχρό μέτωπο που επηρέασε τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου οδήγησε στην εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων στα Βόρεια Επτάνησα, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, ενώ τοπικές καταιγίδες εκδηλώθηκαν και στα ορεινά της Πελ/νήσου. Σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας οι βροχές συνοδεύτηκαν από ισχυρούς ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας άνω των 5°C σε σχέση με την Τετάρτη 18/09. Ο Χάρτης 1 δείχνει την κατανομή και τα ύψη βροχής που κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr την Πέμπτη 19/09 και το γράφημα που ακολουθεί παρουσιάζει τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής που καταγράφηκαν. Τέλος, ο Χάρτης 2 δείχνει την κατανομή των κεραυνών που κατέγραψε το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικής δραστηριότητας του meteo.gr "ZEUS" μερικοί από τους οποίους προκάλεσαν προβλήματα στη Μακεδονία, όπως για παράδειγμα στο Τσοτύλι Κοζάνης όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε αγροτική έκταση.

 

Χάρτης 1. Η κατανομή και τα ύψη βροχής που κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr την Πέμπτη 19/09/2019

 

Γράφημα. Τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής που κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr την Πέμπτη 19/09/2019

 

Χάρτης 2. Οι κεραυνοί που κατέγραψε το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικής δραστηριότητας του meteo.gr "ZEUS" την Πέμπτη 19/09/2019

 

Μεταβολή του καιρού με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου

Σύνταξη άρθρου: Στρατής Βουγιούκας, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος
Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019, 10:00 

Σημαντική μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός μετά το μεσημέρι της Πέμπτης 19/09/2019, ιδιαίτερα στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν έως και τις βραδινές ώρες στο Βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία καθώς και σε περιοχές της Κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου. Παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, ιδιαίτερα στα βόρεια

Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά κυρίως στη Μακεδονία και στα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας, όπου είναι πιθανό να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν από έντονα φαινόμενα συμπεριλαμβάνεται ο νομός και η πόλη της Θεσσαλονίκης. (Χάρτης 1)

Χάρτης 1. Εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη βροχής κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 19/09/2019. Με κύκλους σημειώνονται οι περιοχές όπου αναμένονται έντονα φαινόμενα και χαλαζοπτώσεις.

Τη νύχτα προς Παρασκευή βροχές και καταιγίδες, πιθανόν τοπικά ισχυρές,  θα εκδηλωθούν στο Βορειοδυτικό Αιγαίο, σε παράκτια τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και της Χαλκιδικής, και κατά τόπους στη Βόρεια Ελλάδα. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν πιθανότατα θα συμπεριλαμβάνονται τα νησιά των Σποράδων (Χάρτης 2)

Χάρτης 2. Κατανομή των βροχοπτώσεων τη νύχτα προς Παρασκευή 20/09/2019. Με κύκλους σημειώνονται οι περιοχές όπου αναμένονται τα εντονότερα φαινόμενα.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν και κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 20/09/2019, επηρεάζοντας σημαντικά τη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ελλάδα.

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου