Απρόβλεπτη τοπική καταιγίδα στην Αττική     

Σύνταξη άρθρου: Ιωάννης Κωλέτσης, Κ. Λαγουβάρδος

Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019, 20:30

 

Τοπική καταιγίδα έπληξε νωρίς το βράδυ της Πέμπτης 14/11 τα δυτικά προάστια της Αττικής και το Κέντρο της πόλης, με το μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr στην περιοχή του Κορυδαλλού να καταγράφει περίπου 19 mm βροχής. Τα πρωινά διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, δεν έδιναν την πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδας για την περιοχή της Αττικής. Παρόλα αυτά, με τη βοήθεια του συστήματος ανίχνευσης κεραυνών «ΖΕΥΣ», δορυφορικών εικόνων και των προϊόντων τους, επίγειων καμερών, και των μετεωρολογικών σταθμών του Μετεωρολογικού και Κλιματικού Παρατηρητηρίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, καταφέραμε να εντοπίσουμε και  να παρακολουθήσουμε την απρόσμενη εξέλιξη και να ενημερώσαμε το συντομότερο δυνατό για την επερχόμενη καταιγίδα. Στο Χάρτη που ακολουθεί, απεικονίζονται τα ύψη βροχής όπως καταγράφτηκαν από το δίκτυο σταθμών και τονίζεται η τοπικότητα του φαινομένου.

 

Χάρτης. Τα ύψη βροχής όπως κατεγράφησαν από το Μετεωρολογικό και Κλιματικό Παρατηρητήριο Αττικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, κατά τη διάρκεια των πρώτων βραδινών ωρών της Πέμπτης 14/11/2019.

 

Η καταιγίδα κινείται βορειοανατολικά με τάση εξασθένισης και πιθανόν να επηρεάσει και άλλες περιοχές, όπως διακρίνεται από τη δορυφορική εικόνα του Μετεωρολογικού και Κλιματικού Παρατηρητηρίου της Αττικής.   

 

Εικόνα. Δορυφορική εικόνα από το Μετεωρολογικό και Κλιματικό Παρατηρητήριο Αττικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, κατά τη διάρκεια των πρώτων βραδινών ωρών ωρών της Πέμπτης 14/11/2019.

 

Τονίζεται για μια ακόμα φορά η ανάγκη λειτουργίας πυκνών μετρητικών δικτύων και συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. Τα συστήματα αυτά πρέπει α) να είναι αξιόπιστα μεν αλλά σχετικά χαμηλού κόστους ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα τους και β) να σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες η πληροφόρηση να φθάνει εύκολα, όχι μόνο στις αρχές αλλά και στους πολίτες.

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου