28 Ιουνίου: Ημέρα προστασίας από τους κεραυνούς – Τα νέα ρεκόρ «μέγα-κεραυνών»

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Κυριακή 28 Ιουνίου 2020, 09:30

 

Η 28η Ιουνίου 2020 είναι η παγκόσμια ημέρα προστασίας από τους κεραυνούς. Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από αυτούς, ενώ τα δυσμενή γεγονότα που σχετίζονται με τους κεραυνούς υπολογίζονται ότι είναι πάνω από 200.000 ετησίως.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών συμβάλλοντας στην πρόληψη των ατυχημάτων που σχετίζονται με κεραυνούς αλλά και στην ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας στο αντικείμενο, εγκατέστησε και λειτουργεί από το 2005 το σύστημα εντοπισμού κεραυνών «ΖΕΥΣ». Το ερευνητικό πρόγραμμα «ΤΑΛΩΣ» που χρηματοδοτήθηκε από τη Δράση Αριστεία ΙΙ της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Tεχνολογίας, είχε ως στόχο, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη συστημάτων πρόγνωσης της κεραυνικής δραστηριότητας, τη μελέτη της κλιματολογίας των κεραυνών στον Ελληνικό χώρο καθώς και την καταγραφή θυμάτων και προβλημάτων που προκλήθηκαν από κεραυνούς.

Ο Διεθνής Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας προστασίας από τους κεραυνούς, έδωσε στη δημοσιότητα τα νέα ρεκόρ των «μέγα-κεραυνών». Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, ο μεγαλύτερος κεραυνός που έχει παρατηρηθεί καταγράφηκε στη Νότια Βραζιλία και είχε συνολικό μήκος περίπου 710 χιλιομέτρων, απόσταση ίση με αυτή μεταξύ της Ορεστιάδας στον Έβρο και του Ρεθύμνου στην Κρήτη! Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια κεραυνός καταγράφηκε στην Βόρεια Αργεντινή και κράτησε περίπου 17 δευτερόλεπτα!

Πηγή εικόνας: WMO

Παράλληλα ο WMO μας υπενθύμισε και κάποια θανατηφόρα ρεκόρ: Το 1975 ένας μόνο κεραυνός στη Ζιμπάμπουε σκότωσε 21 ανθρώπους που προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο σε καλύβα, ενώ το 1994 κεραυνός που χτύπησε δεξαμενές πετρελαίου στην Dronka της Αιγύπτου είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 469 ανθρώπων.

Προσοχή λοιπόν στις καταιγίδες και στους κεραυνούς. Μαθαίνουμε τους μύθους και τις πραγματικότητες και ακολουθούμε τις οδηγίες προστασίας! Κι αν αυτά είναι δύσκολο να τα θυμόμαστε ας ακολουθούμε τον κανόνα 30-30! Αν ο χρόνος μεταξύ αστραπής και βροντής είναι λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα ψάχνουμε καταφύγιο και μένουμε εκεί. Και πάντα περιμένουμε 30 λεπτά μετά την τελευταία αστραπή για να ξεκινήσουμε υπαίθριες δραστηριότητες.

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου