226 χιλιοστά το ύψος βροχόπτωσης στα Ψαχνά Ευβόιας

Σύμφωνα με ενημέρωση που λάβαμε από τον επιβλέπoντα του μετεωρολογικού σταθμού του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr στα Ψαχνά Ευβοίας (ο οποίος λόγω ζημιών στις υποδομές βρίσκεται εκτός σύνδεσης), το ύψος βροχόπτωσης από την κακοκαιρία "Θάλεια" ανέρχεται σε 226 χιλιοστά. 

Η «ακτινογραφία» της βροχής στην Κεντρική Εύβοια

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Κυριακή 9 Αυγούστου 2020, 18:00

 

Σε τρία στάδια εκδηλώθηκαν οι ισχυρότατες βροχοπτώσεις στην Κεντρική Εύβοια, σύμφωνα με τις καταγραφές του σταθμού του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr στη Στενή Ευβοίας. Το πρώτο στάδιο ξεκίνησε στις 23:20 του Σαββάτου 08/08 και διήρκησε έως τις 02:40 της Κυριακής 09/08. Κατά το στάδιο αυτό έπεσαν 75 χιλιοστά βροχής. Κατά το δεύτερο στάδιο (02:40 - 03:30 της Κυριακής 09/08) καταγράφηκαν 24 χιλιοστά βροχής. Τέλος, κατά το τρίτο στάδιο (03:30 - 07:30 της Κυριακής 09/08), καταγράφηκαν 200 χιλιοστά βροχής σε μόλις 4 ώρες. Στο σχήμα που ακολουθεί παρουσιάζεται η «ακτινογραφία» του φαινομένου μέσα από τις ανά δεκάλεπτο καταγραφές βροχής του μετεωρολογικού σταθμού.

 

Δορυφορικές εικόνες της καταιγίδας που έπληξε την Κεντρική Εύβοια – Πάνω από τα 12 χιλιόμετρα οι κορυφές των νεφών

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Κυριακή 9 Αυγούστου 2020, 14:00

 

Εντυπωσιακές εικόνες της καταιγίδας που έπληξε την Κεντρική Εύβοια τη νύχτα του Σαββάτου 08/09 προς Κυριακή 09/08, κατέγραψε ο Ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11. Όπως προκύπτει από αυτές, μετά από επεξεργασία με εξειδικευμένους αλγορίθμους από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, τα ύψη των νεφών ξεπέρασαν τα 12 χιλιόμετρα, ενώ οι κορυφές τους είχαν θερμοκρασίες κάτω από -45 oC.

Στις 2 εικόνες που ακολουθούν φαίνονται οι νεφικοί σχηματισμοί των κυττάρων της καταιγίδας στις 03:40 και 06:55 τοπική ώρα. Σε αυτές φαίνονται χρωματισμένες οι κορυφές τους οι οποίες λόγω της πολύ μεγάλης ισχύος της καταιγίδας ξεπέρασαν το φυσικό φράγμα της τροπόπαυσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα διατήρησε την ισχύ του για περισσότερες από 5 ώρες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη διάρκεια των ισχυρών φαινομένων.

 

 

Ισχυρές νυκτερινές βροχές και καταιγίδες από τη «Θάλεια» στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα – 300 χιλιοστά βροχής σε 8 ώρες στη Στενή Ευβοίας

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Κυριακή 9 Αυγούστου 2020, 10:15

 

Βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου 08/08 προς Κυριακή 09/08 σε αρκετές περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα ήταν πολύ ισχυρά σε Φθιώτιδα, Βοιωτία και Εύβοια. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο σταθμό της Στενής Ευβοίας καταγράφηκαν 300  χιλιοστά βροχής σε μόλις 8 ώρες. Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η βροχή που κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr έως το πρωί της Κυριακής 09/08, πέμπτης και τελευταίας ημέρας της «Θάλειας». Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από την αρχή των φαινομένων, αργά το βράδυ του Σαββάτου 08/08, έως το πρωί της Κυριακής 09/08, στη Σέττα Ευβοίας καταγράφηκαν 183 χιλιοστά, στην Αυλίδα 66 χιλιοστά και στο Θεολόγο Φθιώτιδας 83 χιλιοστά βροχής. Σημειώνουμε εδώ ότι λόγω των διακοπών ρεύματος και προβλημάτων στα δίκτυα επικοινωνίας, μετεωρολογικοί σταθμοί μας στις πληγείσες περιοχές (πχ Ψαχνά Ευβοίας) είναι εκτός λειτουργίας. Η επαναφορά τους αναμένεται να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, οπότε θα μπορέσουμε να έχουμε νεότερα στοιχεία για τις βροχοπτώσεις στις περιοχές αυτές.

Αξιόλογη ήταν και η κεραυνική δραστηριότητα στους τρείς προαναφερθέντες νομούς, όπως φαίνεται και στο χάρτη που ακολουθεί και παρουσιάζει την ένταση της έως το πρωί της Κυριακής 09/08, σύμφωνα με το σύστημα «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Όπως προκύπτει από αυτόν, η εντονότερη κεραυνική δραστηριότητα (κόκκινα και πορτοκαλί τετράγωνα) εντοπίζεται στη ευρύτερη περιοχή Ψαχνών-Στενής-Νέας Αρτάκης Ευβοίας.

Φαινόμενα σαν αυτά καταδεικνύουν την ανάγκη για ύπαρξη πυκνού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών στη χώρα, με σκοπό την έγκαιρη και ακριβή αποτύπωση των τρεχουσών καιρικών συνθηκών. Σε συνδυασμό με δεδομένα μετεωρολογικών δορυφόρων, υπάρχει δυνατότητα συνεχούς παρατήρησης της εξέλιξης ισχυρών και επικινδύνων φαινομένων όπως αυτά που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr επεκτείνει συνεχώς το δίκτυό μετεωρολογικών σταθμών του και καλεί όλους τους ιδιώτες, τις επιχειρήσεις και τους φορείς σε συνεργασία μέσα από την εγκατάσταση νέων σταθμών.

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου