Σάββατο  22  Σεπτεμβρίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 07:11  Δύση Ηλίου - Sunset 19:21 - Διάρκεια ημέρας: 12 ώρες, 10 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH H
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


Ισχυροί βοριάδες στα ανατολικά (21/09/2018)

Ισχυροί άνεμοι βορείων διευθύνσεων πνέουν στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο την Παρασκευή 21/09/2018, με τις ριπές του ανέμου να ξεπερνούν τα 60 km/h. Παρόλα αυτά, σε αρκετές περιοχές σημείωσαν εξασθένηση σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι μεγαλύτερες ριπές ανέμου κατεγράφησαν στις περιοχές: Παξιμάδα Καρύστου 93 km/h, Πάρνηθα 69 km/h, Κάβο Ντόρο και Μύκονος 63 km/h.


Kαταχωρήθηκε πριν 6 ώρες

Ελάχιστες θερμοκρασίες την Παρασκευή 21/09/2018 (21/09/2018)

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 21/09, οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες κατεγράφησαν στις περιοχές: Μαυρολιθάρι Φωκίδας 4.1 βαθμοί, Χ/Κ Παρνασσού (2250 μέτρα) 4.8 βαθμοί, Νευροκόπι 5.6 βαθμοί, Βλάστη Κοζάνης 5.9 βαθμοί και Καρπενήσι (θέση Ποταμιά) 6.5 βαθμοί, ενώ οι υψηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες κατεγράφησαν στις περιοχές: Λίνδος 24.4 βαθμοί, Κάλυμνος 23.2 βαθμοί, Κατταβιά Ρόδου και Ύδρα 23 βαθμοί Κελσίου.


Kαταχωρήθηκε πριν 14 ώρες

Η Ευρώπη θα παράγει το 25% της παγκόσμιας αιολικής ενέργειας σε πέντε χρόνια (20/09/2018)

Η εγκατεστημένη ισχύς αιολικής ενέργειας της Ευρώπης αναμένεται να φτάσει τα 258 γιγαβάτ, ήτοι περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής παγκόσμιας αιολικής παραγωγής, μέσα σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση της Wind Europe, παλαιότερα γνωστής ως Ένωση Ευρωπαϊκής Αιολικής Ενέργειας.

Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αιολικών έργων θα εγκαταστήσουν ετησίως κατά μέσο όρο 17 γιγαβάτ δυναμικότητας, ή το ισοδύναμο 17 συνηθισμένων πυρηνικών αντιδραστήρων, για την επόμενη δεκαετία, αναφέρει η έκθεση. Μετά την ημερομηνία αυτή, η αβεβαιότητα σχετικά με την ενεργειακή πολιτική των κυβερνήσεων και η έλλειψη φιλόδοξων στόχων ενδέχεται να επιβραδύνουν την περαιτέρω πρόοδο ως το 2030.

Τα ευρωπαϊκά κράτη διατηρούν ηγετικό ρόλο στον κόσμο των αιολικών εγκαταστάσεων χάρις στις ευνοϊκές πολιτικές για την προσέλκυση επενδυτών, και τους κρατικά επιδοτούμενους διαγωνισμούς, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg. Η επιτυχία στην μείωση του κόστους παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ώθησε ορισμένες χώρες να αρχίσουν να χορηγούν άδειες χωρίς επιδότηση. Από τον Απρίλιο του 2017, υπήρξαν έξι διαγωνισμοί μηδενικής επιδότησης στην Ευρώπη, για υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ολλανδία και τη Γερμανία.

Εξάλλου, η Γαλλία χορήγησε άδεια για κατασκευή χερσαίων αιολικών έργων 118 μεγαβάτ την περασμένη εβδομάδα, λιγότερο από το 25% από όσο αρχικά σχεδίαζε. Αυτό είναι ένα σημάδι πιθανών ζητημάτων για τους επενδυτές στην αιολική ενέργεια σε μια χώρα που έχει αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις για την πράσινη ενέργεια και το κλίμα.

Η Γερμανία, η Μ. Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ολλανδία θα αντιπροσωπεύουν το 62% της αύξησης αιολικής δυναμικότητας, αναφέρει η έκθεση. Η Βρετανία μάλιστα εγκατέστησε το 81% της νέας υπεράκτιας χωρητικότητας στην Ευρώπη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, μετά την κατασκευή πέντε νέων αιολικών πάρκων.


Kαταχωρήθηκε χθές

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον πληθυσμό και τον μεταβολισμό των παρασίτων των καλλιεργειών (20/09/2018)

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει αρνητικά τις καλλιέργειες σε πολλαπλά επίπεδα, από την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας έως τη συχνότερη εμφάνιση ξηρασίας και ακραίων καιρικών φαινομένων. Τώρα, ερευνητές από διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ αποκαλύπτουν πως η παγκόσμια υπερθέρμανση ευνοεί τα παράσιτα των καλλιεργειών, αυξάνοντας τον πληθυσμό αλλά και τον μεταβολισμό των επιβλαβών οργανισμών, προκαλώντας μεγαλύτερες ζημιές στις καλλιέργειες.

Η ομάδα από τα Πανεπιστήμια της Ουάσιγκτον και του Μπόλντερ-Κολοράντο εξέτασε πώς τα έντομα που καταναλώνουν σιτάρι, ρύζι και καλαμπόκι ανταποκρίνονται σε διαφορετικά σενάρια για το κλίμα, και διαπίστωσε ότι αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί σε αύξηση των ζημιών των καλλιεργειών λόγω των εντόμων. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές σημείωσαν μια αύξηση 10% έως 25% των ζημιών για κάθε βαθμό υπερθέρμανσης, ειδικά σε πιο εύκρατες περιοχές.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες οδηγούν σε δραματική αύξηση τόσο του πληθυσμού των παρασίτων όσο και του μεταβολισμού τους. Έως το 2100, όταν ο πλανήτης αναμένεται να έχει δύο βαθμούς Κελσίου υψηλότερη θερμοκρασία από ό,τι σήμερα, οι καλλιέργειες σιταριού μπορεί να συρρικνωθούν κατά 46%, οι καλλιέργειες ρυζιού κατά 19%, και οι καλλιέργειες καλαμποκιού κατά 31%.

Οι πληθυσμοί εντόμων θα αυξηθούν με ταχύτερους ρυθμούς στις εύκρατες περιοχές που υπερθερμαίνονται, αλλά σε τροπικές περιοχές που είναι ήδη θερμές, η άνοδος της θερμοκρασίας θα υπερβεί το κατάλληλο όριο για την ανάπτυξη του πληθυσμού των εντόμων, επιβραδύνοντάς την. Εξαιτίας αυτού, αναμένεται να πληγούν οι πιο ήπιες και παραγωγικές περιοχές, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Γαλλία.

Μεταξύ των τριών βασικών καλλιεργειών, το σιτάρι αναμένεται να υποφέρει περισσότερο από τον αυξημένο πληθυσμό των εντόμων, επειδή συνήθως καλλιεργείται σε ψυχρότερα κλίματα, ενώ το ρύζι αναμένεται να υποφέρει το λιγότερο, επειδή συνήθως καλλιεργείται σε τροπικές περιοχές.

Ο αραβόσιτος, το σιτάρι και το ρύζι είναι βασικές καλλιέργειες σε όλο τον κόσμο και συνολικά αντιπροσωπεύουν το 42% των θερμίδων που καταναλώνονται άμεσα από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μια αύξηση θερμοκρασίας δύο βαθμών μπορεί να οδηγήσει σε ετήσια απώλεια 213 εκατομμυρίων τόνων καλλιεργειών, επιδεινώνοντας την ήδη κακή επισιτιστική ασφάλεια σε πολλά μέρη του κόσμου.


Kαταχωρήθηκε χθές

Ιρλανδία: Δύο νεκροί από το πέρασμα της καταιγίδας Άλι (20/09/2018)

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ιρλανδία μετά το πέρασμα της καταιγίδας Άλι.

Συγκεκριμένα νεκρή είναι μια Ελβετίδα τουρίστρια το τροχόσπιτο της οποίας παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους και ένας άνδρας που σκοτώθηκε από την πτώση ενός δένδρου. Άλλος ένας άνδρας ηλικίας 40 ετών επίσης τραυματίστηκε.

Ο πρόεδρος της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς εξέφρασε τη «βαθιά θλίψη του» για την τραγωδία και κάλεσε τον πληθυσμό να βρίσκεται σε επιφυλακή, με μήνυμά του στο Twitter.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν κυρίως το βόρειο τμήμα της Ιρλανδίας και τη Σκωτία την Τετάρτη 19/09, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές. Δέντρα έπεσαν, δρόμοι έκλεισαν και δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά βυθίστηκαν στο σκοτάδι. Η ισχύς της καταιγίδας αναμένεται να ενταθεί καθώς κατευθύνεται προς τη βόρεια Αγγλία και την Ουαλία.


Kαταχωρήθηκε χθές

ICESat-2: Μελέτη των παγετώνων της Γης με λέιζερ (19/09/2018)

Επιτυχώς εκτοξεύτηκε το Σάββατο από την Καλιφόρνια ο δορυφόρος Ice, Cloud and land Elevation Satellite-2 (ICESat-2) της NASA, με σκοπό τη μέτρηση/ παρακολούθηση των παγετώνων της Γης με άνευ προηγουμένου ακρίβεια.

Ο δορυφόρος εκτοξεύτηκε από το Spalce Launch Complex-2 στην αεροπορική βάση Βάντεμπεργκ με πύραυλο Delta II της United Launch Alliance, και επίγειοι σταθμοί στο Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας έλαβαν σήμα από το σκάφος περίπου 75 λεπτά αργότερα. Σύμφωνα με τη NASA, λειτουργεί όπως προβλεπόταν και κινείται σε τροχιά γύρω από τη Γη από πόλο σε πόλο, σε ύψος 466 χλμ.

Το ICESat-2 φέρει ένα μεμονωμένο όργανο, το Advanced Topographic Laser Altimeter System (ATLAS), το οποίο θα ενεργοποιηθεί περίπου δύο εβδομάδες μετά τη λήξη των αρχικών δοκιμών του σκάφους. Μετά ο ICESat-2 θα αρχίσει να δουλεύει πάνω στην επιστημονική του αποστολή, δηλαδή τη συλλογή δεδομένων επαρκών για να μετρηθεί η ετήσια μεταβολή ύψους των παγετώνων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, με ακρίβεια επιπέδου απόκλισης μέχρι τεσσάρων χιλιοστών (το πάχος ενός μολυβιού).


Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν

Φιλιππίνες: 81 νεκροί από τον τυφώνα Μανγκούτ (19/09/2018)

Αυξάνεται ο απολογισμός των θυμάτων από τον ισχυρό τυφώνα Μανγκούτ που έπληξε τις Φιλιππίνες, με τις αρχές να κάνουν σήμερα λόγο για 81 νεκρούς.

Ο τυφώνας Μανγκούτ έπληξε το βόρειο τμήμα των Φιλιππίνων το Σάββατο καταστρέφοντας σπίτια και πλημμυρίζοντας καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Έκτοτε ο απολογισμός των νεκρών δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται καθώς οι διασώστες συνεχίζουν να ανασύρουν πτώματα κάτω από τη λάσπη, μετά από την τεράστια κατολίσθηση που σημειώθηκε στην πόλη Ιτογκόν, στη νήσο Λουσόν, στο βόρειο τμήμα του αρχιπελάγους.

Δεκάδες άνθρωποι - που πιστεύεται ότι είναι νεκροί - εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τις λάσπες. «Υπάρχουν ακόμη 59 άνθρωποι που αγνοούνται» στην Ιτογκόν, δήλωσε ο Ρικάρντο Τζαλάντ αξιωματούχος της πολιτικής προστασίας.

Κατά το πέρασμα του τυφώνα, έπεσε στο νησί Λουσόν όγκος νερού που αντιστοιχεί σε ένα μήνα βροχής. Τα ορμητικά νερά παρέσυραν ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο σε χρυσωρυχείο, το οποίο οι εργαζόμενοι στο ορυχείο και οι οικογένειές τους χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο.

Ο τυφώνας, ο πιο ισχυρός φέτος σε παγκόσμια κλίμακα, προκάλεσε επίσης τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων στη νότια Κίνα, όπου χιλιάδες άνθρωποι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.


Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την παγκόσμια πείνα (19/09/2018)

Ο αριθμός των υποσιτισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε σε σχεδόν 821 εκατομμύρια το 2017, σηματοδοτώντας το τρίτο συνεχόμενο έτος αύξησης και αποτελώντας τον υψηλότερο αριθμό από το 2009, σύμφωνα με νέα έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Πέρα από τις συγκρούσεις και την αστάθεια, αυτή η άνοδος της παγκόσμιας πείνας προκαλείται ολοένα και περισσότερο από την κλιματική αλλαγή και τα συναφή ακραία καιρικά φαινόμενα, θέτοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο ορισμένους από τους πιο ευάλωτους πολίτες του κόσμου.

Η επισιτιστική ανασφάλεια διαπιστώθηκε ότι είναι σημαντικά χειρότερη στις χώρες όπου οι άνθρωποι εξαρτώνται από τη γεωργία για την επιβίωσή τους, ειδικά όταν δεν διαθέτουν συστήματα για την αντιμετώπιση των συνεπειών των κλιματικών κρίσεων.

Η κλιματική αλλαγή έχει τη δυνατότητα να αναστρέψει τα κέρδη που έγιναν στην καταπολέμηση της παγκόσμιας πείνας κατά την τελευταία δεκαετία, τα οποία οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία στον αναπτυσσόμενο κόσμο, καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες ξεκινούν όλο και περισσότερες κοινωνικές κρίσεις ανά τον κόσμο.

Από τις 51 χώρες που αντιμετώπισαν κρίσεις στον τομέα των τροφίμων το 2017, 34 είχαν κλιματολογικές διαταραχές, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ. Η απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια εντάθηκε στις 14 χώρες που αντιμετώπιζαν ταυτόχρονα συγκρούσεις και περιφερειακή αστάθεια, εκτός από τις κλιματικές κρίσεις.

Η Υεμένη, όπου 22 από τους 27 εκατομμύρια πολίτες χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτού του συνδυασμού. Μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, η Υεμένη αντιμετωπίζει το συνδυασμό ενός συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου και ενός σοβαρού λιμού.

Χωρίς σημαντικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μερικοί από τους πιο ευάλωτους πολίτες του κόσμου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξανόμενο κίνδυνο από την παγκόσμια πείνα, η οποία είχε εμφανώς καθοδική τάση μόλις πριν από πέντε χρόνια, και ο ΟΗΕ ήλπιζε ότι θα εξαλειφθεί πλήρως μέχρι το 2030.


Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη διάβρωση του εδάφους και φέρνει πλημμύρες (19/09/2018)

Μια μελέτη από ομάδα ερευνητών υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου ΡίβερσαΪντ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ προβλέπει μείωση των μεγάλων πόρων του εδάφους από την κλιματική αλλαγή, κάτι που θα συμβάλει στην αύξηση των πλημμυρών και της διάβρωσης του εδάφους μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ποσότητα των μεγάλων πόρων στο έδαφος. Οι μακροπόροι, οι οποίοι έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 0,08 χιλιοστά, επιτρέπουν στο νερό να απορροφάται εύκολα στο περιβάλλον έδαφος, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα φυτά, να μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και τελικά να επιστρέψει στους υπόγειους υδροφορείς.

«Είναι σημαντικό να προβλέψουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον κύκλο του ύδατος που θα επιδεινώσουν τη λειψυδρία, την επισιτιστική ασφάλεια, την ανθρώπινη υγεία και την απώλεια της βιοποικιλότητας», δήλωσε ο Ντάνιελ Χίρμας, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικών Επιστημών και επικεφαλής της μελέτης.

Χρησιμοποιώντας μια μεγάλη βάση δεδομένων για δείγματα εδάφους που συλλέχθηκαν σε μία 50ετή περίοδο από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ, και αντιπαραθέτοντάς την με ατμοσφαιρικά δεδομένα από ένα δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, οι ερευνητές εξέτασαν τις μεταβολές των μακροπόρων λόγω βροχόπτωσης, θερμοκρασίας και υγρασίας. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι μακροπόροι ήταν πιο πιθανό να αναπτυχθούν σε ξηρότερα κλίματα από ό,τι σε υγρά, και ότι οι μεταβολές από την κλιματική αλλαγή εμφανίζονται σε μικρότερο χρονικό διάστημα από ό,τι πίστευαν προηγουμένως.

Οι ερευνητές στη συνέχεια χρησιμοποίησαν κλιματολογικές προβλέψεις για το τέλος του 21ου αιώνα για να προβλέψουν ότι η αύξηση της υγρασίας από το 2080 έως το 2100 θα μειώσει τους μακροπόρους του εδάφους στις περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ.

Οι συνέπειες θα είναι η μικρότερη διείσδυση του νερού στο έδαφος, η επιφανειακή απορροή και η διάβρωση, καθώς και περισσότερες πλημμύρες.

«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η ανάπτυξη των μακροπόρων επηρεάζεται από το κλίμα σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Χίρμας. «Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι ο τομέας αυτός θα πρέπει να ενσωματωθεί στα παγκόσμια κλιματικά μοντέλα για να κατανοήσουμε καλύτερα τον κύκλο του νερού, να προβλέψουμε τις αλλαγές και να προετοιμαστούμε για το μέλλον», πρόσθεσε.


Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν

Θυελλώδεις βοριάδες στα ανατολικά (18/09/2018)

Θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων πνέουν στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο την Τρίτη 18/09/2018, με τις ριπές του ανέμου να ξεπερνούν τα 70 km/h. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι μεγαλύτερες ριπές ανέμου έως τις 20:00 κατεγράφησαν στις περιοχές: Παξιμάδα Καρύστου 118 km/h, Πάρνηθα 82 km/h, Πεντέλη 79 km/h, Παλαιόχωρα Χανίων 77 km/h, Πλακιάς Ρεθύμνου 76 km/h, Ανάφη και Μονεμβάσια 74 km/h, Στενή Ευβοίας 72 km/h και Μύκονος 71 km/h .


Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 31 νεκροί από το πέρασμα του τυφώνα Φλόρενς (18/09/2018)

Τουλάχιστον 31 νεκρούς και υλικές ζημιές το κόστος των οποίων αναμένεται να ανέλθει σε δισεκατομμύρια δολάρια άφησε πίσω του το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα Φλόρενς στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ.

Η Φλόρενς, που πλέον έχει υποβαθμιστεί σε υπερτροπική καταιγίδα, κινείται προς τα βορειοανατολικά, προκαλώντας νέες σφοδρές βροχοπτώσεις σε περιοχές που είχαν ήδη πλημμυρίσει, στη Βόρεια Καρολίνα, στη Νότια Καρολίνα και στη δυτική Βιρτζίνια, σύμφωνα με τις αμερικανικές μετεωρολογικές υπηρεσίες. Οι αρχές στη Βιρτζίνια εξέδωσαν έκτακτο δελτίο ακραίων καιρικών φαινομένων προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ανεμοστρόβιλοι να πλήξουν το κεντρικό τμήμα της Πολιτείας.

Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι το συνεχιζόμενο κύμα κακοκαιρίας θα προκαλέσει ακόμα περισσότερες καταστροφές, όπως κατολισθήσεις, σπάσιμο φραγμάτων, νέες υπερχειλίσεις ποταμών.

«Αυτή είναι μια ιστορική καταιγίδα, η οποία συνεχίζεται, ορισμένες περιοχές δεν έχουν ακόμη υποστεί τα χειρότερα», καθώς επαπειλούνται νέες πλημμύρες, προειδοποίησε ο Ρόι Κούπερ, κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας, κάνοντας λόγο για «μνημειώδη καταστροφή για την πολιτεία».

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της πολιτείας ανακοίνωσαν το βράδυ της Δευτέρας ότι ο απολογισμός των θυμάτων αυξήθηκε στους 25 νεκρούς, από 17. Άλλοι έξι θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί από τις αρχές της Νότιας Καρολίνας.


Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

Τουλάχιστον 100 νεκροί από τις πλημμύρες στη Νιγηρία (18/09/2018)

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις καταρρακτώδεις πλημμύρες που σάρωσαν το προηγούμενο διάστημα τη Νιγηρία.

«Τέσσερις πολιτείες κηρύχθηκαν σε κατάσταση εθνικής καταστροφής» γνωστοποίησε παράλληλα, ο Σάνι Ντάτι, εκπρόσωπος τύπου της Εθνικής Αρχής Διαχείρισης Εκτάκτων Περιστατικών της αφρικανικής χώρας.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, συνδράμοντας τις τοπικές αρχές, έχει αναλάβει τις έρευνες, τις επιχειρήσεις διάσωσης και την παροχή βοήθειας στα θύματα των πληγεισών περιοχών, στο κεντρικό και νότιο τμήμα της χώρας.


Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

Σχεδόν θυελλώδεις βοριάδες στα ανατολικά (17/09/2018)

Σχεδόν θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων πνέουν στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο τη Δευτέρα 17/09/2018, με τις ριπές του ανέμου να ξεπερνούν τα 70 km/h. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι μεγαλύτερες ριπές ανέμου έως τις 18:00 κατεγράφησαν στις περιοχές: Παξιμάδα Καρύστου 84 km/h, Μονεμβάσια 79 km/h, Παλαιόχωρα Χανίων και Πάρνηθα 71 km/h.


Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν

ΗΠΑ: «Νησί» μία ολόκληρη πόλη από τον τυφώνα Φλόρενς - 17 οι νεκροί (17/09/2018)

Νέες βροχές, μετά το φονικό πέρασμα του τυφώνα Φλόρενς, «έπνιξαν» τη Βόρεια Καρολίνα, μετατρέποντας τους δρόμους σε κανάλια, αποκόπτοντας εντελώς μία ολόκληρη πόλη, προκαλώντας ολικές ζημιές σε δεκάδες χιλιάδες σπίτια και βυθίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στο σκοτάδι. Μέσα σε τρεις μέρες, 17 άνθρωποι έχασαν συνολικά τη ζωή τους.

Καθώς ο αριθμός των νεκρών μεγάλωνε από την Παρασκευή οπότε ξεκίνησαν οι καταρρακτώδεις βροχές – παρά το γεγονός ότι ο τυφώνας είχε εξασθενήσει – η Βόρεια Καρολίνα περνούσε στο επόμενο στάδιο, το οποίο είχαν προβλέψει οι ειδικοί: τις καταστροφικές πλημμύρες.

«Τα χειρότερα δεν έχουν έρθουν ακόμη», προειδοποιούσε το Σάββατο, ο δήμαρχος του Φάγιετβιλ, ο Μιτς Κάλβιν. Λίγες ώρες μετά, τα θύματα έφθαναν τα 17 και η πόλη Ουίλμιγκτον είχε μετατραπεί σε νησί, αποκομμένο από την υπόλοιπη πολιτεία. Στα προσωρινά καταφύγια στοιβάζονταν 15.000 άνθρωποι και 760.000 πολίτες στη Βόρεια Καρολίνα δεν είχαν ηλεκτρικό.

«Τώρα η καταιγίδα είναι πιο επικίνδυνη», τόνιζε ο κυβερνήτης Ρόι Κούπερ εξηγώντας πως η στάθμη των ποταμών ανέβαινε διαρκώς.

Σταδιακά τα φαινόμενα άρχισαν να εξασθενούν. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία ωστόσο προειδοποιεί τον κόσμο να παραμείνει σε επιφυλακή, καθώς υπάρχει για δύο ακόμη μέρες ο κίνδυνος ξαφνικών βροχοπτώσεων.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και οι αρχές του πλημμυρισμένου Ουίλμιγκτον. «Οι δρόμοι μας είναι πλημμυρισμένοι, δεν υπάρχει πρόσβαση στην πόλη. Σας θέλουμε πίσω, αλλά δεν μπορείτε να έρθετε ακόμη», διαμηνύουν στους πολίτες, προκειμένου να μην επιχειρήσουν ακόμη να επιστρέψουν στα σπίτια τους.


Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν

Φιλιππίνες: Στους 59 οι νεκροί από το πέρασμα του υπερτυφώνα Μανγκούτ (17/09/2018)

Ο αριθμός των νεκρών στις Φιλιππίνες από το πέρασμα υπερτυφώνα Μανγκούτ έφτασε στους 59, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, επικαλούμενο τα τοπικά ΜΜΕ.

Άλλοι 47 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ 16 αναφέρονται ως αγνοούμενοι, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι τα θύματα ήταν 32, με τον αριθμό των αγνοουμένων στους 29.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς σκοτώθηκαν σε κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από έντονες βροχοπτώσεις.

Ο τυφώνας Mανγκούτ μαστίζει τώρα την Κουανγκτούνγκ, την πιο πυκνοκατοικημένη επαρχία της Κίνας, συνοδευόμενος στο πέρασμά του από ανέμους που φτάνουν μέχρι και τα 162 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Χιλιάδες άνθρωποι της επαρχίας Κουανγκτούνγκ, της περιοχής που αναμένεται να δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους και οι αρχές έχουν εκδώσει κόκκινη προειδοποίηση, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού.

Ο κρατικός τηλεοπτικός οργανισμός CGTN ανέφερε ότι από τα μεγάλα κύματα που προκλήθηκαν πλημμύρισε ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο στην πόλη Σενζέν.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι η πυκνοκατοικημένη περιοχή θα περάσει από μια σοβαρή δοκιμασία λόγω των ισχυρών ανέμων και των μεγάλων βροχοπτώσεων ενώ παρότρυνε τους αξιωματούχους να προετοιμαστούν για πιθανές καταστροφές.

Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν ενώ όλες οι υψηλής ταχύτητας σιδηροδρομικές υπηρεσίες διεκόπησαν στις επαρχίες Γκουανγκντόνγκ και Χαϊνάν.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν φόβοι για τουλάχιστον 40 παγιδευμένους, κυρίως ανθρακωρύχους, σε κατολίσθηση στο μακρινό χωριό Ucab στην Ιτονγκόν που είναι στο βόρειο τμήμα των Φιλιππίνων, σύμφωνα με τις αρχές.

Η αστυνομική επιθεωρήτρια Pelita Tacio δήλωσε στο Associated Press ότι λόγω του τυφώνα μέρος μιας βουνοπλαγιάς κατέρρευσε στα ανθρακωρυχεία σε ένα χωριό της πόλης Ιτονγκόν στην επαρχία Μπενγκέτ.


Kαταχωρήθηκε 5 μέρες πριν


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 6°C
ΜΕΤΣΟΒΟ 7°C
ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ 10°C
ΚΡΥΟΝΕΡΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 10°C
ΣΙΑΤΙΣΤΑ 10°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΡΟΔΟΣ 23°C
ΤΗΝΟΣ 23°C
ΑΜΟΡΓΟΣ 23°C
ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ 23°C
ΒΑΪ 23°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων πριν 4 ώρες
 <