T
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


Οι μέγιστες θερμοκρασίες την Κυριακή 10/12/2017 (10/12/2017)

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής 10/12/2017 καταγράφηκαν στη Σητεία (20.8 C), στην Κάσο (20.5 C), στην Άνδρο (19.9 C), στη Λίνδο Ρόδου (19.7C), στους Άγιους Πάντες Χαίων, στη Νίσυρο και στη Ρόδο (19.3 C) και στο Λέντα Ηρακλείου (19.2C).


Kαταχωρήθηκε πριν 5 ώρες

Οι βροχές της Κυριακής 10/12/2017 (10/12/2017)

Βροχές και καταιγίδες εκδηλώθηκαν την Κυριακή 10/12/2017, ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο και στα νησιωτικά τμήματα του Ανατολικού και Νότιου Αιγαίου. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης καταγράφηκαν στο Παναχαϊκό Όρος (48 χιλιοστά), στη Στεμνίτσα Αρκαδίας (41 χιλιοστά), στη Βουτύρω Καρπενησίου (39 χιλιοστά), στο Φαράγγι της Σαμαριάς (23 χιλιοστά), στη Μυρίκη Καρπενησίου, στην Αλαγονία Μεσσηνίας και στη Σαμαριά (22 χιλιοστά), στη Γαβαλού ΑΙτωλοακαρνανίας (20 χιλιοστά) και στον Ανδρίτσαινα (19 χιλιοστά).


Kαταχωρήθηκε πριν 5 ώρες

ΗΠΑ: Μετρούν πληγές στην Καλιφόρνια (09/12/2017)

Συνεχίζεται στην Καλιφόρνια η μάχη με τις φλόγες, ωστόσο από την Παρασκευή ο καιρός είναι σύμμαχος των 8.700 πυροσβεστών καθώς έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων.

Τα έξι πύρινα μέτωπα που μαίνονται εξακολουθούν να καλύπτουν μια μεγάλη έκταση κατά μήκος των ακτών του Ειρηνικού Ωκεανού, από το Σαν Ντιέγκο μέχρι την Σάντα Μπάρμπαρα.

Από τις φωτιές τουλάχιστον ένα άτομο έχασε τη ζωή του και δέκα τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους τέσσερις πυροσβέστες.

Τουλάχιστον 500 κτήρια έχουν παραδοθεί στις φλόγες και για δεκάδες άλλα αξίας δισεκατομυρίων δολαρίων ο κίνδυνος δεν έχει ξεπεραστεί.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε την Παρασκευή την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Συνολικά 212.000 άτομα διατάχθηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και φιλοξενήθηκαν σε καταφύγια και άλλες δομές φιλοξενίας, ωστόσο σταδιακά οι αρχές αίρουν για ορισμένες περιοχές τις σχετικές απαγορεύσεις.


Kαταχωρήθηκε χθές

Αρνητικές ελάχιστες θερμοκρασίες το Σάββατο 09/12/2017 (09/12/2017)

Αρνητικές ελάχιστες θερμοκρασίες σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 09/12/2017 κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες κατεγράφησαν στις περιοχές: Νευροκόπι -5.1 βαθμοί, Χ/Κ Καϊμάκτσαλαν -5 βαθμοί, Παρανέστι Δράμας -4.4 βαθμοί, Αριδαία -2.9 βαθμοί, Καρπενήσι (θέση Ποταμιά Βουτύρω) και Παλαιό Σκυλίτσι Ημαθίας -2.2 βαθμοί, Γρεβενά, Λαγκαδάς και Χ/Κ Παρνασσού (1950 μέτρα) -1.8 βαθμοί Κελσίου.


Kαταχωρήθηκε χθές

Βοήθεια της Ελλάδας στην Αλβανία που επλήγη από κακοκαιρία (09/12/2017)

Βοήθεια στην Αλβανία, η οποία χτυπήθηκε τις προηγούμενες ημέρες από ισχυρές βροχοπτώσεις, έστειλε η Ελλάδα, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Οι ελληνικές αρχές ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης για ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (Emergency Response Coordination Centre - ERCC).

Η συνδρομή της Ελλάδας στην γειτονική χώρα είναι σε είδη πρώτης ανάγκης, (5 γεννήτριες 2.5 kVa, 1.500 αδιάβροχα, 100 ζευγάρια γαλότσες).

Σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά από την ΓΓΠΠ, οι πρωτοφανείς βροχοπτώσεις έπληξαν περισσότερα από 150.000 στρέμματα, ενώ σοβαρές βλάβες προκλήθηκαν σε υποδομές (δρόμους, δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, φράγματα, γέφυρες κ.ά.), κατοικίες και επιχειρήσεις.

Περισσότερες από 700 οικογένειες έχουν μεταφερθεί σε χώρους προσωρινής διαμονής, ενώ οι τοπικές αρχές και υπηρεσίες κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποτροπή ανθρώπινων απωλειών.


Kαταχωρήθηκε χθές

Κλιματική συμφωνία Καναδά - Κίνας (8/12/2017) (08/12/2017)

Οι πρωθυπουργοί της Κίνας και του Καναδά ανακοίνωσαν στενότερη συνεργασία για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των αγορών άνθρακα.

Στα πλαίσια επίσημης επίσκεψης στο Πεκίνο, ο Τζάστιν Τρουντώ του Καναδά και ο Λι Κετσιάνγκ της Κίνας εξέδωσαν κοινή δήλωση που ενισχύει τη δέσμευσή τους στη συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η δήλωση αναφέρει ότι η συμφωνία δεν επιδέχεται επαναδιαπραγμάτευσης, στέλνοντας μήνυμα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να καθιερώσουν υπουργικό διάλογο σχετικά με την κλιματική αλλαγή, ώστε να συνεργαστούν για την ανάπτυξη των αγορών άνθρακα. Ο Καναδάς έχει καθορίσει μια εθνική τιμή άνθρακα, ενώ η Κίνα σκοπεύει να θεσπίσει ένα εθνικό σύστημα εμπορίας εκπομπών, αυξάνοντας το ενδεχόμενο διεθνούς εμπορίου με πιστώσεις άνθρακα.

Η στενότερη συνεργασία στις συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα αποτέλεσε ένα άλλο σημείο συζήτησης μεταξύ των δύο αξιωματούχων. Ο Καναδάς και η ΕΕ υποστηρίζουν θερμά τη δράση για το κλίμα σε αυτές τις συναντήσεις, ενώ η Κίνα έχει εμφανιστεί πιο επιφυλακτική.

«Η προστασία του περιβάλλοντος είναι καθοριστική για το προοδευτικό εμπορικό μας πρόγραμμα και θα προσφέρει ακόμα μεγαλύτερες ευκαιρίες στις επιχειρήσεις, ώστε να παρέχουν καινοτόμες λύσεις για καθαρό αέρα, νερό και έδαφος, και στη συνέχεια καλές θέσεις εργασίας και ευημερία και στις δύο χώρες», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος του Καναδά, Κάθριν Μακένα.

Οι Τρουντώ και Λι τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας για την ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας, υποσχόμενοι επίσης να προωθήσουν «την ανάπτυξη αειφόρου ενέργειας και πόρων».

Τον προηγούμενο μήνα, ο Καναδάς έστειλε την πρώτη αποστολή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κίνα, γεγονός μεγάλης σημασίας σε μια εποχή που η ζήτηση της Κίνας για φυσικό αέριο αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ.


Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν

Αρνητικές ελάχιστες θερμοκρασίες την Παρασκευή 8/12/2017 (08/12/2017)

Αρνητικές θερμοκρασίες καταγράφηκαν τα ξημερώματα της 8ης Δεκεμβρίου 2017 ακόμη και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας. Σε πολλές δε ορεινές περιοχές, οι ελάχιστες ήταν κάτω από -5 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι χαμηλότερες ελάχιστες καταγράφηκαν στη Βωβούσα Ιωαννίνων (-6.5), στο Καρπενήσι (-6.4), στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας (-6.1), στα Γρεβενά (-5.8), στην Τρίπολη (-5.3), στην Κοιλάδα Κοζάνης (-5.2), και στο Νευροκόπι (-5.2).


Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν

Οι μέγιστες θρμορκασίες της Πέμπτης 7/12/2017 (08/12/2017)

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης 7/12/2017 καταγράφηκαν στη Μακρακώμη Φθιώτιδας (19.9 C), στην Αριδαία Πέλλας (19.6 C), στην Άνδρο (18.8 C), στους Άγιους Πάντες Χαίων (18 C), στο Κολυμπάρι Χανίων (17.5 C), στο Πολύδροσο Φωκίδας και στη Σίνδο Θεσσαλονίκης (17.4C).


Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

Νέα πηγή ενέργειας από φυτικά απόβλητα (08/12/2017)

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Λίμερικ στην Ιρλανδία ανακάλυψε ότι το αμινοξύ γλυκίνη μπορεί να παράγει ηλεκτρισμό όταν πιέζεται. Αν χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά, θα μπορούσε να αντικαταστήσει άλλα πιεζοηλεκτρικά υλικά που περιέχουν τοξικά στοιχεία.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η ποσότητα της πιεζοηλεκτρικής ενέργειας που παράγει η γλυκίνη είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει ηλεκτρονικές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, ανιχνευτές κίνησης, ιατρικά εμφυτεύματα και χειριστήρια για τηλεοράσεις και βιντεοπαιχνίδια.

«Είναι πραγματικά συναρπαστικό το γεγονός ότι ένα τόσο μικροσκοπικό μόριο μπορεί να παράγει τόση ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε η Σάρα Γκερίν, επικεφαλής της έρευνας, σε δελτίο τύπου. Η ομάδα της ανακάλυψε αυτή την απροσδόκητη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιώντας υπολογιστικά μοντέλα για να προβλέψει την ηλεκτρική απόκριση διαφόρων κρυστάλλων. Τα δεδομένα που προέκυψαν για τη γλυκίνη εντυπωσίασαν αναπάντεχα τους ερευνητές.

Η χρήση πιεζοηλεκτρικών υλικών για την παραγωγή ενέργειας είναι καθιερωμένη πρακτική με πολλές εφαρμογές. Ωστόσο, η γλυκίνη απαιτεί πολύ λιγότερη προσπάθεια και υλικά για να παραχθεί, καθώς μπορεί να βρεθεί σχεδόν σε όλα τα γεωργικά και δασοκομικά απόβλητα και υπολείμματα. Επιπλέον, η γλυκίνη δεν περιέχει μόλυβδο ή λίθιο, δύο τοξικά στοιχεία για τον άνθρωπο.

Η έρευνα της ομάδας ακολουθεί προηγούμενη έρευνα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους που διεξήχθη από επιστήμονες του ίδιου πανεπιστημίου. Η μελέτη δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο και διερευνά τη δυνατότητα χρήσης δακρύων και ασπραδιών αυγών για την παραγωγή ενέργειας.


Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

Παγετός τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 7/12 (07/12/2017)

Πγετός εκδηλώθηκε σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές της χώρας τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 7/12/2017. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι χαμηλότερες ελάχιστες καταγράφηκαν στη Βωβούσα Ιωαννίνων (-6.2 C), στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας, στη Βουτύρω Καρπενησίου, στο Νευροκόπι και στην Κοιλάδα Κοζάνης (-5.7 C), στη Βλάστη Κοζάνης (-5.6 C), στην Τρίπολη (-5.3 C) και στα Γρεβενά (-5 C).


Kαταχωρήθηκε 3 μέρες πριν

ΗΠΑ: Μαζική εκκένωση λόγω ανεξέλεγκτων πυρκαγιών στη Ν. Καλιφόρνια (06/12/2017)

Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στη νότια Καλιφόρνια ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να εκκενώσουν τις κατοικίες τους, με πάνω από 12.000 σπίτια να απειλούνται από τις φλόγες.

Η μεγαλύτερη πυρκαγιά, επικεντρωμένη γύρω από την περιοχή Βεντούρα, έκαψε πάνω από 70.000 στρέμματα, έκλεισε αυτοκινητόδρομους και διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για χιλιάδες άτομα. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, καθώς οι φωτιές είναι εκτός ελέγχου υπό εξαιρετικά ξηρές συνθήκες, ωθούμενες από τους ανέμους της Σάντα Άννα.

Οι άνεμοι αυτοί, οι οποίοι συνήθως πνέουν τον Οκτώβριο, έχουν ωθήσει ταχύτατα τις πυρκαγιές τις τελευταίες ημέρες και στο σημείο αυτό υπάρχει μηδενικός έλεγχος από τους πυροσβέστες, μέχρι να υποχωρήσουν οι ξηρές συνθήκες και οι άνεμοι. Προειδοποιήσεις έχουν εκδοθεί από τη Σάντα Μπάρμπαρα έως τα σύνορα με το Μεξικό, καθώς η περιοχή αναμένεται να βιώσει μία από τις πιο ξηρές περιόδους εδώ και έναν αιώνα, προκαλώντας ανησυχίες για νέες πυρκαγιές τους επόμενους δύο μήνες.

Μια από τις πυρκαγιές απειλεί τις γειτονιές του Λος Άντζελες και έχει φτάσει τον αυτοκινητόδρομο 405, ο οποίος έχει μία από τις υψηλότερες κυκλοφορίες στις ΗΠΑ. Άλλη πυρκαγιά μαίνεται εκτός ελέγχου 35 χιλιόμετρα βόρεια του Λος Άντζελες και έχει κάψει 11.000 στρέμματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η μεγαλύτερη πυρκαγιά, στην περιοχή Βεντούρα, ανάγκασε 38.000 ανθρώπους να εκκενώσουν τις κατοικίες τους και ήδη κατέστρεψε 150 κτίρια. Μια τέταρτη πυρκαγιά στο Σαν Μπερναντίνο έχει περιοριστεί κατά 50% αλλά έχει ήδη κάψει 100 στρέμματα.

Ο κυβερνήτης Τζέρι Μπράουν έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι κάτοικοι καλούνται να λάβουν υπ’ όψιν όλες τις προειδοποιήσεις εκκένωσης για τη δική τους ασφάλεια. Οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης τους ανθρώπους στην περιοχή να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, επειδή νέες πυρκαγιές μπορούν εύκολα να ξεσπάσουν εξαιτίας των μαζικών ανέμων και των ξηρών συνθηκών.


Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν

Διεθνής συμφωνία για την απαγόρευση της αλιείας στον Αρκτικό Ωκεανό για τουλάχιστον 16 έτη (06/12/2017)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα εννέα κράτη ήρθαν σε συμφωνία για την απαγόρευση της εμπορικής αλιείας στον κεντρικό Αρκτικό Ωκεανό τουλάχιστον για τα επόμενα 16 χρόνια. Το σύμφωνο θα δώσει στους επιστήμονες χρόνο να κατανοήσουν την θαλάσσια οικολογία της περιοχής, καθώς και τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, προτού επιτραπεί η αλιεία.

Η συμφωνία για την προστασία 2,8 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων διεθνών υδάτων στην Αρκτική επιτεύχθηκε μετά από έξι συναντήσεις που έλαβαν χώρα σε διάστημα δύο ετών. Στα κράτη που την υπέγραψαν περιλαμβάνονται όχι μόνο χώρες με εδάφη στην Αρκτική, αλλά και χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, με αλιευτικούς στόλους που ενδιαφέρονται να δράσουν στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής, ο χοντρός πάγος και η έλλειψη γνώσης για τα αποθέματα ψαριών έχουν κρατήσει τα εμπορικά αλιευτικά σκάφη μακριά, αλλά η περιοχή γίνεται ολοένα και πιο προσιτή λόγω της ταχείας απώλειας του θαλάσσιου πάγου. Τα τελευταία καλοκαίρια, το 40% του ωκεανού δε διέθετε πάγο, κυρίως βόρεια της Αλάσκας.

Καθώς ο θερινός πάγος γίνεται λεπτότερος και υποχωρεί προς τα βόρεια, περισσότερο φως διεισδύει στο νερό, αυξάνοντας την παραγωγή πλαγκτόν, τη βάση της τροφικής αλυσίδας. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η περιοχή αυτή είναι ανοικτή σε όλους. Ελλείψει συμφωνίας, η αλιεία δεν θα ήταν παράνομη, αλλά χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο, με κίνδυνο για το εύθραυστο και ταχέως μεταβαλλόμενο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Το 2012, περίπου 2000 επιστήμονες ζήτησαν την εφαρμογή μορατόριουμ για την αλιεία στην περιοχή, ώστε να αποφευχθεί μια καταστροφή. Οι προσπάθειές τους ήταν επιτυχείς και έως το 2015, ο Καναδάς, η Δανία (που εκπροσωπεί τη Γροιλανδία), η Νορβηγία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι χώρες με εδάφη στις ακτές της Αρκτικής, δεσμεύθηκαν να απαγορεύσουν τα αλιευτικά σκάφη τους από την περιοχή. Ωστόσο αυτό άφηνε ανοικτή την Αρκτική για μεγάλους αλιευτικούς από την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ισλανδία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι που οι εκπρόσωποι των τελευταίων ήρθαν σε συμφωνία για την απαγόρευση της αλιείας μέχρι να υπάρξει αρκετή επιστημονική γνώση και διαχείριση.

Η συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ για 16 έτη και θα ανανεώνεται αυτόματα ανά πενταετία, εκτός εάν διαφωνήσει μία χώρα ή μέχρις ότου τεθεί σε εφαρμογή αλιευτική ποσόστωση και κανόνες.

Εκτός από την απαγόρευση της αλιείας, οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν σε ένα κοινό πρόγραμμα επιστημονικής έρευνας και παρακολούθησης για τον εντοπισμό και παρακολούθηση των διαφόρων ειδών του οικοσυστήματος, καθώς και των πιέσεων που αντιμετωπίζουν από την κλιματική αλλαγή.


Kαταχωρήθηκε 4 μέρες πριν

Θυελλώδεις βοριάδες το βράδυ της Τρίτης (06/12/2017)

Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι επικρατούν στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και στο Αιγαίο τις βραδιν΄λες ώρες της Τρίτης 5 Δεκεμβρίου 2017. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι ισχυρότερες ριπές καταγράφηκαν στην Πάρνηθα (108 χλμ/ώρα), στο Καβοντόρο (95 χλμ/ώρα), στη Μύκονο (85 χλμ/ώρα), στην Πρταριά Πηλίου (81 χλμ/ώρα), στην Παξιμάδα Καρύστου (79 χλμ/ώρα), στη Μακρινίτσα Πηλίου και στην Ασπροβάλτα Χαλκιδικής (77 χλμ/ώρα).


Kαταχωρήθηκε 5 μέρες πριν

Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στην Κρήτη (06/12/2017)

Τοπικές βροχές εκδηλώνονται στην Κρήτη την Τρίτη 5/12/2017, ενώ από αργά το βράδυ χιονίζει στα ορεινά του νησιού. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης καταγράφηκαν στο Τζεμιάδο Λασιθίου (26 χιλιοστά), στην Ασή Γωνιά Χανίων (18 χιλιοστά), στο Ανατολικό Ηράκλειο (17 χιλιοστά), στο Δυτικό Ηράκλειο (16 χιλιοστά), στα Ανώγεια και στο Σέμπρωνα Χανίων (14 χιλιοστά) και στον Αλικιανό Χανίων (12 χιλιοστά).


Kαταχωρήθηκε 5 μέρες πριν

Ξεκινά η κατασκευή τεράστιας μονάδας ηλιακής ενέργειας στο Τσερνόμπιλ (05/12/2017)

Η περιοχή γύρω από τον τόπο του πυρηνικού ατυχήματος στο Τσερνόμπιλ έχει εγκαταλειφθεί από το 1986, αλλά μια κοινοπραξία σκοπεύει να την μετατρέψει σε μονάδα παραγωγής ηλιακής ενέργειας. Η παροχή καθαρής ενέργειας από το χώρο που προήλθε καταστροφική ακτινοβολία θα αποτελέσει επιπλέον έναν θετικό συμβολισμό, όπως επιθυμεί η ουκρανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ουκρανική τεχνική εταιρεία Rodina Energy Group και η γερμανική εταιρία καθαρισμού Enerparc ανακοίνωσαν την κατασκευή ενός ηλιακού πάρκου ισχύος ενός μεγαβάτ. Το έργο στο Τσερνόμπιλ αναμένεται να κοστίσει πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, με τις κατασκευές να ξεκινούν αυτό το μήνα.

«Κομμάτι κομμάτι, θέλουμε να αναβαθμίσουμε και να βελτιστοποιήσουμε τη ζώνη του Τσερνόμπιλ», δήλωσε ο Ευγένι Βαριαγίν, διευθύνων σύμβουλος της Rodina. «Το Τσερνόμπιλ δεν πρέπει να είναι απλά μια μαύρη τρύπα στη μέση της Ουκρανίας. Το έργο μας θα βρίσκεται κυριολεκτικά 100 μέτρα από τον αντιδραστήρα», πρόσθεσε.

Το έργο των δύο εταιρειών είναι το τελευταίο βήμα στα σχέδια τους, μαζί με την κυβέρνηση της Ουκρανίας, για τη χρήση της εγκαταλελειμμένης περιοχής για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα σχέδια περιλαμβάνουν περισσότερα έργα για την ανάπτυξη έως και 99 ακόμα μεγαβάτ ηλιακής ισχύος. Οι εταιρείες υπέγραψαν τη σχετική σύμβαση το 2016, η οποία προβλέπει ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα πληρώνει 15 σεντς του ευρώ ανά κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην περιοχή μέχρι το 2030. Η τιμή αυτή είναι σχεδόν 40% υψηλότερη από το μέσο κόστος στην Ευρώπη, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.


Kαταχωρήθηκε 6 μέρες πριν


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΔΕΣΚΑΤΗ -3°C
ΣΟΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ -3°C
ΛΑΧΑΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ -3°C
ΚΟΖΑΝΗ -2°C
ΦΛΩΡΙΝΑ -2°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΒΑΪ 16°C
ΑΜΟΡΓΟΣ 15°C
ΚΩΣ 14°C
ΡΟΔΟΣ 14°C
ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ 14°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων πριν 7 ώρες
<