Στα 113 km/h το μελτέμι στο Αιγαίο

Σύνταξη άρθρου: Ιωάννης Κωλέτσης, Κ. Λαγουβάρδος

Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020, 20:30

 

Θυελλώδεις άνεμοι πνέουν από τις πρωινές της Δευτέρας 13/07 στο Αιγαίο, με τις ριπές των βορείων ανέμων να φτάνουν στον Άγιο Ιωάννη (Πόρτο) της Τήνου τα 113 km/h. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι οκτώ μεγαλύτερες ριπές των ανέμων κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 13/07, παρουσιάζονται στον παρακάτω Πίνακα.

 

Πίνακας. Οι οκτώ μεγαλύτερες ριπές των ανέμων όπως καταγράφτηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr για τη Δευτέρα 13/07.

 

Ενισχυμένοι άνεμοι και πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών στα ανατολικά τη Δευτέρα 13/07

Σύνταξη άρθρου: Ιωάννης Κωλέτσης, Θ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος

Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020, 09:30

                                     

Ενισχυμένοι θα πνέουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά  τη Δευτέρα 13/07, με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι βόρειοι άνεμοι κατά τη διάρκεια της ημέρας θα φτάσουν σε ένταση τα 7-8 μπόφορ (Χάρτης 1).        

 

 

Χάρτης 1. Εκτιμώμενες μέγιστες εντάσεις ανέμων (πορτοκαλί αποχρώσεις), κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 13/07/2020, σύμφωνα με το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.    

 

 

Πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος για την εκδήλωση και την εξάπλωση δασικών πυρκαγιών κυρίως στην Αττική, στην Εύβοια, στη Νότια Κρήτη, στα νησιά του Κεντρικού και Ανατολικού Αιγαίου, σύμφωνα με τον Καναδικό πυρο-μετεωρολογικό δείκτη, όπως υπολογίζεται από το μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών / Meteo.gr και παρουσιάζεται στο Χάρτη 2, ο οποίος ακολουθεί.  

 

Χάρτης 2. Καναδικός πυρο-μετεωρολογικός δείκτης για τη Δευτέρα 13/07/2020, όπως υπολογίστηκε από το μετεωρολογικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.  

Καταχωρήσεις αρχείου
Σελίδα άρθρου