Παρασκευή  30  Οκτωβρίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:49  Δύση Ηλίου - Sunset 17:27 - Διάρκεια ημέρας: 10 ώρες, 38 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αρχείο Άρθρων


Σύντομη αποτίμηση των σημαντικότερων καιρικών γεγονότων και προβλημάτων της Κίρκης (29/10/2020)

Σύντομη αποτίμηση των σημαντικότερων καιρικών γεγονότων και προβλημάτων της Κίρκης

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Ι. Κωλέτσης, Στ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020, 19:00

 

Με τα φαινόμενα από το πέρασμα της κακοκαιρίας Κίρκη να έχουν εξασθενήσει σημαντικά, περιοριζόμενα στα ανατολικά τμήματα της χώρας, είμαστε σε θέση να κάνουμε μια πρώτη αποτίμηση των σημαντικότερων καιρικών γεγονότων και προβλημάτων που προκάλεσε, τα οποία παρουσιάζονται συνοπτικά στο χάρτη που ακολουθεί. Στον ίδιο χάρτη φαίνεται και ο ολικός υετός που καταγράφηκε από τους σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr κατά το διήμερο 28-29/10.

Καιρικά φαινόμενα:

 1. Ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και νότιας χώρας, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα φαινόμενα σε Μαγνησία (Μακρινίτσα - 176 χιλ, Βόλος - 139 χιλ), Λακωνία (Κροκεές - 82 χιλ, Σπάρτη - 81 χιλ), Χανιά (Φαράγγι Σαμαριάς - 65 χιλ) και Ρόδο (Έμπωνας – 62 χιλ). Τα φαινόμενα ήταν ισχυρότερα στις 28/10.
 2. Ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι (6-8 μποφόρ) στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο στις 28/10.
 3. 6 συνολικά υδροστρόβιλοι καταγράφηκαν στον Παγασητικό κόλπο, στις Σποράδες και στη Βόρεια Εύβοια στις 28/10.
 4. 1 υδροστρόβιλος καταγράφηκε στη Ρόδο στις 29/10.

 

Προβλήματα από την κακοκαιρία:

 1. Πλημμύρες στο οδικό δίκτυο της Μαγνησίας και στην πόλη του Βόλου.
 2. Πλημμύρες στην πόλη της Χαλκίδας.
 3. Καταστροφές σε επιχειρήσεις στην παραλία Σούγιας Χανίων από τους ισχυρούς ανέμους και τις βροχοπτώσεις.
Kαταχωρήθηκε 29/10/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Πολύ μεγάλα ύψη βροχής στη Μαγνησία - Η κακοκαιρία Κίρκη εξασθενεί την Πέμπτη 29/10 (29/10/2020)

Πολύ μεγάλα ύψη βροχής στη Μαγνησία - Η κακοκαιρία Κίρκη εξασθενεί την Πέμπτη 29/10

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020, 09:30

 

Βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν από την Κίρκη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης 28/10 έως το πρωί της Πέμπτης 29/10. Τα ισχυρότερα φαινόμενα καταγράφηκαν στη Μαγνησία (Μακρινίτσα – 171 χιλιοστά, Βόλος – 135 χιλιοστά), όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί και παρουσιάζει τους 8 σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη υετού την Τετάρτη 28/10.

Σημαντικά φαινόμενα σημειώθηκαν και από την αρχή του εικοσιτετραώρου έως το πρωί της Πέμπτης 29/10, κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στην Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας (30 χιλιοστά), στους Φούρνους Ικαρίας (29 χιλιοστά) και στη Θάσο (29 χιλιοστά). Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη έως το πρωί της Πέμπτης 29/10.

Κατά το υπόλοιπο της ημέρας αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη Θράκη, στην Ανατολική Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, στο Αιγαίο και στην Κρήτη. Τα φαινόμενα προς το βράδυ θα περιοριστούν στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη. Οι άνεμοι που θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, με εξαίρεση την περιοχή των Δωδεκανήσων όπου θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, δεν θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ.

Kαταχωρήθηκε 29/10/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Ισχυρές νυχτερινές βροχές και καταιγίδες στα νότια από την Κίρκη – Σταδιακή επέκταση των φαινομένων σε μεγάλο μέρος της χώρας (28/10/2020)

Βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας από την Κίρκη – Η κίνηση του χαμηλού από το διάστημα

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020, 19:30

 

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν έως το βράδυ της Τετάρτης 28/10 από την Κίρκη, κατά κύριο λόγο στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας, ενώ  ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι καταγράφηκαν στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Όπως φαίνεται σε αυτόν, τα μεγαλύτερα ύψη καταγράφηκαν σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο και Κρήτη.

Ο μετεωρολογικός δορυφόρος κατέγραψε σε εικόνες υπερύθρου φάσματος όλη την πορεία του χαμηλού από το βράδυ της Τρίτης 27/10 έως το βράδυ της Τετάρτης 28/10. Τις εικόνες αυτές επεξεργαστήκαμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και ετοιμάσαμε το βίντεο που ακολουθεί.

Ισχυρές νυχτερινές βροχές και καταιγίδες στα νότια από την Κίρκη – Σταδιακή επέκταση των φαινομένων σε μεγάλο μέρος της χώρας

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020, 09:30

 

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν από την Κίρκη έως το πρωί της Τετάρτης 28/10 στο Νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί και παρουσιάζει τους 8 σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, στα Σφακιά Χανίων έπεσαν 34 χιλιοστά βροχής ενώ ακολούθησαν ο Λέντας Ηρακλείου και η Κάνδανος Χανίων με 30 χιλιοστά βροχής.

Τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες αναμένεται να επεκταθούν στη Στερεά Ελλάδα, στη Θεσσαλία και στις Κυκλάδες, ενώ από το μεσημέρι θα επηρεάσουν σταδιακά και το υπόλοιπο Αιγαίο, την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κατά κύριο λόγο στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και από το απόγευμα στο Ανατολικό Αιγαίο. Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται ο ολικός υετός (βροχή / χαλάζι) που αναμένεται έως το βράδυ της Τετάρτης 28/10 καθώς και οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

Στην Αττική αναμένονται βροχές από τις πρωινές ώρες οι οποίες σταδιακά θα ενισχυθούν ενώ θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σημαντικά προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Οι άνεμοι στο Νότιο Ιόνιο θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις τοπικά έως 8 μποφόρ, ενώ στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις έως 7 με 8 μποφόρ.

Την Πέμπτη 29/10 βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στα νότια, ανατολικά και βορειοανατολικά ηπειρωτικά, στο Αιγαίο και στην Κρήτη. Τα φαινόμενα σταδιακά έως το απόγευμα θα περιοριστούν στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη. Οι βορειοδυτικοί άνεμοι στο Ιόνιο δεν θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο οι αρχικά μεταβαλλόμενοι άνεμοι έως 7 μποφόρ θα γίνουν σταδιακά βόρειοι έως 6 μποφόρ.

Kαταχωρήθηκε 28/10/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Κακοκαιρία Κίρκη – Ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και μεταφορά σκόνης (27/10/2020)

Πλησιάζει από δυτικά η κακοκαιρία Κίρκη – Εικόνα από τον νυχτερινό ουρανό

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020, 20:00

 

Πλησιάζει από τα δυτικά το βαρομετρικό χαμηλό που θα προκαλέσει την κακοκαιρία Κίρκη στη χώρα μας κατά το διήμερο 28-29/10/2020. Στην εικόνα που ακολουθεί φαίνεται η θέση των νεφώσεων που το συνοδεύουν, όπως τις κατέγραψε ο μετεωρολογικός δορυφόρος στο υπέρυθρο φάσμα, το βράδυ της Τρίτης 27/10.

 

Κακοκαιρία Κίρκη – Ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και μεταφορά σκόνης

Σύνταξη άρθρου: Ι. Κωλέτσης, Στ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος

Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020, 10:30

                                     

Το βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο θα προκαλέσει την κακοκαιρία Κίρκη, κινείται ανατολικά και θα αρχίσει να επηρεάζει τα νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας μας από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 28/10, ενώ βαθμιαία κατά τη διάρκεια της ημέρας τα φαινόμενα θα επεκταθούν βορειοανατολικά και θα επηρεάσουν μεγάλο τμήμα της χώρας. 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τα εντονότερα φαινόμενα της κακοκαιρίας Κίρκη θα σημειωθούν ανήμερα της Εθνικής Επετείου (Τετάρτη 28/10), με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε:

 • Πελοπόννησο,
 • Κρήτη,
 • Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής),
 • Κυκλάδες,
 • Θεσσαλία,
 • Εύβοια,
 • νησιά του Ανατολικού Αιγαίου
 • και μετά το απόγευμα σε Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Βόρειο Αιγαίο,

ενώ χαλαζοπτώσεις προβλέπονται στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και τοπικά στην Ανατολική Στερεά και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Χάρτης 1).

 

Την Πέμπτη 29/10, βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα ανατολικά και κυρίως στο Αιγαίο, όπου βαθμιαία μέσα στην ημέρα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα.

  

  

Χάρτης 1. Εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Κίρκη (Τετάρτη 28/10 – Πέμπτη 29/10/2020), σύμφωνα με το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, ενώ επισημαίνονται οι περιοχές όπου θα σημειωθούν τα έντονα φαινόμενα (μπλε ελλείψεις) και οι χαλαζοπτώσεις (μωβ ελλείψεις).       

 

 

Παράλληλα, την Τετάρη 28/10, οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί και τοπικά στο Νότιο Αιγαίο θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ (Χάρτης 2), ενώ η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική, ιδιαίτερα στα ανατολικά και νότια τμήματα όπου οι συγκεντρώσεις της θα είναι αυξημένες.

 

 

Χάρτης 2. Εκτιμώμενες μέγιστες εντάσεις ανέμων (πορτοκαλί αποχρώσεις) κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 28/10, σύμφωνα με το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.       

 

Περισσότερα στοιχεία σχετικά με την κακοκαιρία Κίρκη, θα ενημερωθείτε σε επόμενες ανακοινώσεις μας.   

Kαταχωρήθηκε 27/10/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Κακοκαιρία Κίρκη – Έντονα φαινόμενα το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης 28/10 - 29/10 (26/10/2020)

Κακοκαιρία Κίρκη – Έντονα φαινόμενα το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης 28/10 - 29/10

Σύνταξη άρθρου: Ι. Κωλέτσης, Στ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος

Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020, 21:00

                                     

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο θα δημιουργηθεί τις πρωινές ώρες της Τρίτης 27/10 στην Ιταλία, θα κινηθεί γρήγορα ανατολικά προς τη χώρα μας και από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 28/10 έως τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 29/10, θα προκαλέσει την κακοκαιρία Κίρκη.

 

 

 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, η κακοκαιρία Κίρκη, θα επηρεάσει με τοπικά έντονες βροχές και καταιγίδες τα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας μας ανήμερα της Εθνικής Επετείου (Τετάρτη 28/10), όπως απεικονίζεται στους παρακάτω χάρτες.

  

  

Χάρτες. Εκτιμώμενα ύψη βροχόπτωσης (πάνω) για τις πρωινές ώρες και (κάτω) τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 28/10/2020, σύμφωνα με το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.       

 

Παράλληλα, το διήμερο της κακοκαιρίας Κίρκη, οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί και τοπικά στο Νότιο Αιγαίο θυελλώδεις έως 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Να επισημανθεί, ότι παρότι η κακοκαιρία θα έχει σύντομο χαρακτήρα, τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα.

 

Περισσότερα στοιχεία σχετικά με την κακοκαιρία Κίρκη, θα ενημερωθείτε σε επόμενες ανακοινώσεις μας.   

Kαταχωρήθηκε 26/10/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Μεγάλο εύρος ελάχιστων θερμοκρασιών – Αρνητικές στα βορειοδυτικά, 22 στο Καστελλόριζο (26/10/2020)

Μεγάλο εύρος ελάχιστων θερμοκρασιών – Αρνητικές στα βορειοδυτικά, 22 στο Καστελλόριζο

Σύνταξη άρθρου: Ι. Κωλέτσης, Στ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος

Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020, 09:30

                                     

Μεγάλο εύρος στις καταγραφές των ελάχιστων θερμοκρασιών, σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας 26/10, με τις τιμές της θερμοκρασίας στα βορειοδυτικά να βρίσκονται οριακά κάτω από το μηδέν, την ίδια ώρα όπου στα νότια καταγράφτηκαν θερμοκρασίες άνω των 20 βαθμών. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες  όπως καταγράφτηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, αποτυπώνονται στο χάρτη που ακολουθεί, ενώ πάνω σε αυτόν επισημαίνονται και οι περιοχές όπου κατεγράφησαν οι υψηλότερες και οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 26/10, η χαμηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία καταγράφτηκε στη Βλάστη Κοζάνης και στη Βωβούσα Ιωαννίνων με -0.3 βαθμούς, ενώ η υψηλότερη στο Καστελλόριζο με 22.3 βαθμούς Κελσίου.    

 

  

Χάρτης. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 26/10, όπως καταγράφτηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.          

Kαταχωρήθηκε 26/10/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Στην Πελοπόννησο οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες την Κυριακή 25/10 (25/10/2020)

Στους 29-30 βαθμούς ο υδράργυρος την Κυριακή 25/10

Σύνταξη/Επιμέλεια:Στρ. Βουγιούκας, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020, 18:00

Στους 29-30 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία την Κυριακή 25/10 στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, στην Κρήτη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τις υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες.

Στην Πελοπόννησο οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες την Κυριακή 25/10


Σύνταξη άρθρου: Στρ. Βουγιούς, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020, 08:00 

Σε χαμηλά επίπεδα έπεσε ο υδράργυρος τα ξημερώματα της Κυριακής 25 Οκτωβρίου, με τη χαμηλότερη θερμοκρασία να καταγράφεται στην Τρίπολη (1.8 βαθμοί). Οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, που κατέγραψαν τις χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί.

Kαταχωρήθηκε 25/10/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Η κακοκαιρία του τετραημέρου 19-23/10/2020: Πολύ μεγάλα ύψη βροχής στην Κρήτη - Υδροστρόβιλοι στο Αιγαίο (23/10/2020)

Στους 29 βαθμούς ο υδράργυρος το Σάββατο 24 Οκτωβρίου

Σύνταξη/Επιμέλεια:Στρ. Βουγιούκας, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020, 18:30

Στους 28-29 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία το Σάββατο 24/10 στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τις υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες.

Η κακοκαιρία του πενθημέρου 19-23/10/2020: Πολύ μεγάλα ύψη βροχής στην Κρήτη - Υδροστρόβιλοι στο Αιγαίο

Σύνταξη/Επιμέλεια: Στρ. Βουγιούκας, Κ. Λαγουβάρδος, Στ. Ντάφης
ΕΑΑ-Πεντέλη, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020, 15:30

Τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας που επικράτησε στην ανατολική και νότια χώρα από τη Δευτέρα 19/10/2020 έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 23/10/2020, ήταν οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες επηρέασαν σημαντικά την Κρήτη και ο σχηματισμός πολλών υδροστροβίλων. Οι καταιγίδες στην Κρήτη συνοδεύτηκαν σε ορισμένες περιοχές από ισχυρές χαλαζοπτώσεις (Μάλια, ξημερώματα Τρίτης 20/10), ενώ εντυπωσιακοί υδροστρόβιλοι σχηματίστηκαν, το διήμερο Τετάρτη 21/10 - Πέμπτη 22/10, στη Νάξο, στην Ίο, στη Σαντορίνη και στη Ρόδο. Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται συγκεντρωτικά τα παραπάνω στοιχεία, καθώς και τα 10 μεγαλύτερα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Kαταχωρήθηκε 23/10/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι έντονες βροχοπτώσεις στα νότια (22/10/2020)

Σημαντικές βροχοπτώσεις στις Κυκλάδες και στην Κρήτη την Πέμπτη 22/10

Σύνταξη άρθρου: Στρ. Βουγιούκας, Κ. Λαγουβάρδος
Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020, 18:45

Σημαντικά ύψη βροχής, όπως αναμενόταν, καταγράφονται για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα στην Κρήτη και κατά τόπους στις Κυκλάδες, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, τα 8 μεγαλύτερα εκ των οποίων έως τις 18:45 παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί.

Συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι έντονες βροχοπτώσεις στα νότια

Σύνταξη/Επιμέλεια: Στρ. Βουγιούκας, Κ. Λαγουβάρδος
Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020, 18:45

Τοπικά έντονες βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες, εξακολουθούν να εκδηλώνονται για τέταρτη ημέρα στα νότια νησιωτικά τμήματα της χώρας, με τα εντονότερα φαινόμενα έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 22/10 να εντοπίζονται στις Κυκλάδες και στο νομό Χανίων της Κρήτης. Στην επεξεργασμένη δορυφορική εικόνα που ακολουθεί διακρίνονται οι νεφώσεις στο Αιγαίο και παρουσιάζονται τα οκτώ μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, έως τις 09:15 το πρωί.

Για το υπόλοιπο της ημέρας, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, φαινόμενα που το απόγευμα θα περιοριστούν στην Κρήτη, όπου θα επιμείνουν έως τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 23/10.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης έως το πρωί της Παρασκευής 23/10.

Kαταχωρήθηκε 22/10/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Βόρειο ρεύμα και τοπογραφία ενισχύουν σημαντικά τα φαινόμενα στην Κρήτη την Τετάρτη 21/10 (21/10/2020)

4400 κεραυνοί, υδροστρόβιλοι στο Αιγαίο και μεγάλα ύψη βροχής στην Κρήτη την Τετάρτη 21/10

Σύνταξη/Επιμέλεια: Στρατής Βουγιούκας, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος
Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020, 18:30

Περισσότερους από 4400 κεραυνούς έχει καταγράψει έως τις 18:30 το απόγευμα της Τετάρτης 21/10 το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων ZEUS, ενώ σε αρκετές περιοχές του Αιγαίου σχηματίστηκαν υδροστρόβιλοι, όπως στη Νάξο, τη Ρόδο και τη Σαντορίνη. Στο χάρτη που ακολουθεί, με κίτρινους αστερίσκους σημειώνονται τα σημεία όπου ανιχνεύθηκαν οι καταιγίδες, ενώ επισημαίνονται και οι περιοχές εκδήλωσης υδροστροβίλων.

Παράλληλα, μεγάλα ύψη βροχής, όπως αναμενόταν, καταγράφονται σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr στην Κρήτη, τα 8 μεγαλύτερα εκ των οποίων έως τις 19:00 παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί.

Βόρειο ρεύμα και τοπογραφία ενισχύουν σημαντικά τα φαινόμενα στην Κρήτη την Τετάρτη 21/10

Σύνταξη άρθρου: Στρατής Βουγιούκας, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος
Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020, 09:20

Τοπικά έντονες βροχοπτώσεις εκδηλώνονται έως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 21/10 στην ανατολική και νότια χώρα, με τα ισχυρότερα φαινόμενα, όπως αναμενόταν, να εντοπίζονται στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπου συνοδεύονται από καταιγίδες. Στην επεξεργασμένη δορυφορική εικόνα που ακολουθεί διακρίνονται με έντονους χρωματισμούς οι πυρήνες καταιγίδων. Στην εικόνα περιέχεται πίνακας με τα έξι μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr έως τις 08:45 το πρωί, τα οποία εντοπίζονται στην Κρήτη.

Για το υπόλοιπο της ημέρας, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το πολύ ενισχυμένο βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο (7-8 μποφόρ), σε συνδυασμό με την τοπογραφία της Κρήτης, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά εκ νέου τις βροχές και τις καταιγίδες στο νησί, φαινόμενα που κατά τόπους είναι πολύ πιθανό να συνοδευτούν από χαλαζόπτωση. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης σε περιοχές της ανατολικής και νότια χώρας, με έντονα φαινόμενα στις Δυτικές Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα.

Την Πέμπτη 22/10 βροχές και καταιγίδες θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται στην Κρήτη, με φθίνουσα ένταση.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης έως το βράδυ της Πέμπτης 22/10.

Kαταχωρήθηκε 21/10/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Ψυχρή λίμνη, σε συνδυασμό με το βόρειο ρεύμα και την τοπογραφία του νησιού θα επηρεάσουν με πολύ έντονα φαινόμενα την Κρήτη (20/10/2020)

3.800 κεραυνοί στα νότια και μεγάλα ύψη βροχής στην Κρήτη έως τις 17:00 το απόγευμα της Τρίτης


Σύνταξη/Επιμέλεια: Στρ. Βουγιούκας, Κ. Λαγουβάρδος
Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Tρίτη 20 Οκτωβρίου 2020, 17:30

Περισσότερους από 3700 κεραυνούς έχει καταγράψει έως τις 17:00 το απόγευμα της Τρίτης 20/10 το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων ZEUS όπως φαίνεται στην εικόνα που ακολουθεί, όπου με κίτρινους αστερίσκους σημειώνονται τα σημεία όπου ανιχνεύθηκαν οι καταιγίδες.

 

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως την ίδια ώρα, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, τα οποία εντοπίζονται στην Κρήτη.

Ψυχρή λίμνη, σε συνδυασμό με το βόρειο ρεύμα και την τοπογραφία του νησιού θα επηρεάσουν με πολύ έντονα φαινόμενα την Κρήτη

Σύνταξη άρθρου: Στρατής Βουγιούκας, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020, 09:15

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν το τριήμερο Τρίτη 20/10 - Πέμπτη 22/10 στα ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας, οι οποίες στο χάρτη που ακολουθεί έχουν τη μορφή ψυχρής λίμνης, θα ευνοήσουν την εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, στα ανατολικά και κυρίως στα νότια ηπειρωτικά και θαλάσσια τμήματα της χώρας.

 

Περισσότερο θα επηρεαστούν τα νότια τμήματα του Αιγαίου (Κυκλάδες και Κρήτη), περιοχές όπου τα φαινόμενα αναμένεται να συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Επισημαίνεται ότι στην Κρήτη θα πέσουν μεγάλες ποσότητες βροχής - ικανές να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα - ως αποτέλεσμα του συνδυασμού της ψυχρής λίμνης, με το βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο και την τοπογραφία του νησιού. Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης έως τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης 22/10.

Η ομάδα πρόγνωσης του ΕΑΑ/ meteo.gr θα μελετά με προσοχή τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και θα σας ενημερώσει εκ νέου σχετικά με την εξέλιξη της ψυχρής λίμνης.

Kαταχωρήθηκε 20/10/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Επικράτηση βορείου ρεύματος με τοπικές βροχές κυρίως στα νότια - Έντονη κακοκαιρία στην Κρήτη από το βράδυ της Τρίτης 20/10 (19/10/2020)

Επικράτηση βορείου ρεύματος με τοπικές βροχές κυρίως στα νότια - Έντονη κακοκαιρία στην Κρήτη από το βράδυ της Τρίτης 20/10

Σύνταξη άρθρου: Στρ. Βουγιούκας, Κ. Λαγουβάρδος
Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020, 09:15

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, βαρομετρικό χαμηλό που θα σχηματιστεί τη Δευτέρα 19/10 στην Ανατολική Μεσόγειο, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να επεκταθεί μέχρι την περιοχή των Δωδεκανήσων. Αποτέλεσμα της παρουσίας αυτού του χαμηλού θα είναι η επικράτηση βορείου ρεύματος στο Αιγαίο, η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και οι βροχοπτώσεις που θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα κυρίως στη νότια χώρα. Οι εντάσεις των βοριάδων στο Αιγαίο το διήμερο Τρίτη 20/10 και Τετάρτη 21/10 θα φτάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ. Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι κατά τη διάρκεια της Τρίτης 20/10 θα πνέουν με εντάσεις έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Επισημαίνεται ότι, από τις βραδινές ώρες της Τρίτης 20/10 ο καιρός στο Νότιο Αιγαίο θα παρουσιάσει σημαντική επιδείνωση με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα τα οποία στην Κρήτη αναμένεται να επιμείνουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 22/10 δίνοντας πολύ μεγάλα ύψη βροχόπτωσης, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί.

Όσον αφορά στις βροχές στην Κρήτη, η ομάδα πρόγνωσης του ΕΑΑ/ meteo.gr θα μελετά με προσοχή τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και θα σας ενημερώσει πιο αναλυτικά σχετικά περιοχές θα δεχτούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Kαταχωρήθηκε 19/10/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Η πρώτη αρνητική ελάχιστη θερμοκρασία του Φθινοπώρου (18/10/2020)

Η πρώτη αρνητική ελάχιστη θερμοκρασία του Φθινοπώρου

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020, 09:45

 

Χαμηλές ελάχιστες θερμοκρασίες καταγράφηκαν το πρωί της Κυριακής 18/10 από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Μάλιστα στη Βλάστη Κοζάνης σημειώθηκε η πρώτη αρνητική ελάχιστη θερμοκρασία σε κατοικημένη περιοχή για το φετινό Φθινόπωρο, η οποία ήταν ίση με -0.3 βαθμούς. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 χαμηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στους σταθμούς του δικτύου μας, εξαιρουμένων των σταθμών που βρίσκονται σε ορεινά καταφύγια και χιονοδρομικά κέντρα.

Kαταχωρήθηκε 18/10/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Υπό ποιες συνθήκες θα διασχίζατε ένα ρέμα με το όχημά σας; (14/10/2020)

Υπό ποιες συνθήκες θα διασχίζατε ένα ρέμα με το όχημά σας;

Σύνταξη/Επιμέλεια: Κ. Παπαγιαννάκη, Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη
Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020, 12:30

Ερωτηματολόγιο του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ διερευνά ‘Υπό ποιες συνθήκες θα διασχίζατε ένα ρέμα με το όχημά σας;’

Το ερωτηματολόγιο θα σας μεταφέρει μπροστά στο δίλημμα να διασχίσετε ή όχι ένα ρέμα που συναντάτε πρώτη φορά, με σκοπό να αποτυπώσει τη στάση σας υπό διάφορες συνθήκες.

Η συμμετοχή σας είναι πολύ σημαντική για την μελέτη των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων έντονων καιρικών φαινομένων στην Ελλάδα και του ρόλου του ανθρώπινου παράγοντα στο μέγεθος των επιπτώσεων αυτών. Η διάρκεια του ερωτηματολογίου δεν ξεπερνάει τα 5 λεπτά.

ΠΙΕΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Σας ευχαριστούμε πολύ

Kαταχωρήθηκε 14/10/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.

Τοπικά ισχυρές καταιγίδες στα δυτικά και βόρεια την Παρασκευή 16/10 (16/10/2020)

Μεγάλα ύψη βροχής στη Δυτική Ελλάδα την Παρασκευή 16/10/2020

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος
Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020, 19:00

Μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν στη Δυτική Ελλάδα την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020 σύμφωνα με το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Τα 8 μεγαλύτερα ύψη που παρουσιάζονται στον επόμενο πίνακα, καταγράφηκαν στην Ήπειρο όπου σε πολλές περιοχές το ημερήσιο ύψος βροχής ξεπέρασε τα 40 mm. Βροχοπτώσεις μικρότερης έντασης καταγράφηκαν και στα Επτάνησα, τη Δυτική Στερεά, τη Δυτική και Βόρεια Θεσσαλία και στην Μακεδονία

Δείτε αναλυτικά τις μετρήσεις του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών σε χάρτη πατώντας εδώ και σε μορφή πίνακα εδώ

 

Τοπικά ισχυρές καταιγίδες στα δυτικά και βόρεια την Παρασκευή 16/10/2020

Σύνταξη άρθρου: Στρ. Βουγιούκας, Ι. Κωλέτσης, Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος
Ε.Α.Α. – Πεντέλη, Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020, 09:30

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, πρόσκαιρη μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός την Παρασκευή 16/10 με τοπικά ισχυρές καταιγίδες που θα επηρεάσουν κυρίως το Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά, και προς το βράδυ την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της Θράκης και περιοχές της Θεσσαλίας. Οι καταιγίδες (μπλε χρωματισμοί στο χάρτη) πρόσκαιρα κατά τόπους θα συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα, ενισχυμένους ανέμους και χαλαζοπτώσεις (μωβ χρωματισμοί στο χάρτη).

 

 

 

Παράλληλα, ειδικός αλγόριθμος που χρησιμοποιούμε στο Meteo.gr και υπολογίζει πόσο ευνοϊκές είναι οι συνθήκες για το σχηματισμό ανεμοστρόβιλων ή υδροσιφώνων, εντοπίζει ως πιθανές περιοχές εκδήλωσής τους κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 16/10 το Κεντρικό Ιόνιο.

Επιπροσθέτως, όπως φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί, αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ άνεμοι νοτίων διευθύνσεων με εντάσεις έως 6 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και έως 7 μποφόρ στο Ιόνιο.

 

Kαταχωρήθηκε 16/10/2020 Άνοιγμα του άρθρου σε νέο παράθυρο.


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΦΛΩΡΙΝΑ 6°C
ΒΥΤΙΝΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 6°C
ΜΕΤΣΟΒΟ 7°C
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 7°C
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 7°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ 20°C
ΒΑΪ 20°C
ΜΥΚΟΝΟΣ 19°C
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 19°C
ΠΑΤΜΟΣ 19°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: 19:32
 
<