Ο τυφώνας Λέσλι που από τον Σεπτέμβριο κινείται τυχαία στον Ατλαντικό χάραξε τροχιά προς την Ιβηρική Χερσόνησο! Ταξιδεύοντας με τους δυτικούς ανέμους των μέσω πλατών αναμένεται να χτυπήσει τις ακτές της Πορτογαλίας μεταξύ Σαββάτου 13 και Κυριακής 14 Οκτωβρίου 2018. Στην εικόνα που ακολουθεί φαίνεται ο Λέσλι, όπως φωτογραφήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μετεωρολογικό Δορυφόρο πολικής τροχιάς Metop-A στις 13:40 ώρα Ελλάδας.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο Λέσλι φέρει ανέμους που φτάνουν τα 120χλμ/ώρα, όμως καθώς θα πλησιάζει τις ακτές αναμένεται να εξασθενήσει σημαντικά. Έτσι, πλησιάζοντας την Ιβηρική θα μετατραπεί σε εξωτροπικό κυκλώνα, κινούμενος πάνω στην ξηρά θα εξασθενήσει περαιτέρω και θα φέρει ανέμους που δεν θα ξεπερνούν τα 65 χλμ/ώρα, και εντός των επόμενων 2 εικοσιτετραώρων θα διαλυθεί τελείως. Πέρα από τους ισχυρούς ανέμους και τα προβλήματα που αυτοί θα προκαλέσουν, ο Λέσλι αναμένεται να αφήσει πίσω του 25 έως 75 χιλιοστά βροχής κατά μέσο όρο στις περιοχές που θα πλήξει. Κατά τόπους όμως τα ύψη υετού θα φτάσουν και τα 125 χιλιοστά, αυξάνοντας την πιθανότητα πλημμυρικών φαινομένων. Στην εικόνα που ακολουθεί φαίνεται η θέση του Λέσλι στις 15:00 ώρα Ελλάδας καθώς και η εκτιμώμενη κίνησή του σύμφωνα με την Αμερικάνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταία φορά που ένας τυφώνας χτύπησε την Ιβηρική ήταν στις 11 Οκτωβρίου 2005, οπότε ο τυφώνας Βινς έφτασε αποδυναμωμένος, με χαρακτηριστικά εξωτροπικού κυκλώνα στις νότιες ακτές της Πορτογαλίας.
Πηγή: National Oceanic and Atmospheric Administration
Α. Καραγιαννίδης, ΕΑΑ-Πεντέλη, Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018, 15:30
Μοναστηρι-Μπίτολα | ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 16°C |
Δυρράχιο | ΚΑΘΑΡΟΣ | 18°C |
Ελμπασάν | ΚΑΘΑΡΟΣ | 18°C |
Αλικαρνασσός-Bodrum | ΚΑΘΑΡΟΣ | 20°C |
Αυλώνας | ΚΑΘΑΡΟΣ | 18°C |
|
|
μετεωρολογικοί
σταθμοί |
χάρτες κεραυνών
|
meteonow
|
κάμερες
|
ο καιρός στην Ευρώπη
|
ο καιρός
στον κόσμο |
ιστιοπλοϊκοί
χάρτες |
χάρτες
κύματος |
χάρτης
παραλιών |
χάρτες σκόνης
|
χάρτες
UV |
Ανεμολόγιο
|
ΛΕΠΙΑΝΑ ΑΡΤΑΣ | 19:50 | ΨΙΧΑΛΕΣ |
ΤΕΡΠΥΛΛΟΣ ΚΙΛΚΙΣ | 20:00 | ΨΙΧΑΛΕΣ |
ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ | 20:00 | ΨΙΧΑΛΕΣ |
ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ ΚΙΛΚΙΣ | 20:00 | ΨΙΧΑΛΕΣ |
ΔΡΑΜΑ | 20:00 | ΨΙΧΑΛΕΣ |
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH | 1.7 |
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ | 1.8 |
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ | 1.6 |
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ | 1.7 |
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ | 1.6 |
Όσλο | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 15°C |
Αιάκειο/Κορσική | ΚΑΘΑΡΟΣ | 22°C |
Αμστερνταμ | ΚΑΘΑΡΟΣ | 20°C |
Βαρκελώνη | ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 19°C |
Βαρσοβία | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 9°C |
Βελιγράδι | ΚΑΘΑΡΟΣ | 18°C |
Βιέννη | ΚΑΘΑΡΟΣ | 18°C |
Βουδαπέστη | ΚΑΘΑΡΟΣ | 18°C |
Βουκουρέστι | ΚΑΘΑΡΟΣ | 14°C |
Βρυξέλλες | ΚΑΘΑΡΟΣ | 21°C |
Bandar Seri Begawan | Brunei | 26°C |
Delhi | India | 29°C |
Dubai | United Arab Emirates | 32°C |
Hobart | Australia | 9°C |
Honolulu | United States | 24°C |
Khartoum | Sudan | 34°C |
London | United Kingdom | 20°C |
Miami | United States | 31°C |
New York | United States | 21°C |
Vladivostok | Russia | 11°C |
2008: 2.3 βαθμοί ελάχιστη θερμοκρασία στο Τζερμιάδων Λασηθίου. |